brojač poseta

среда, 16. април 2008.

Napravite kućni bioskop

Jeste li spremni za sastavljanje sopstvenog kućnog bioskopa? Evo nekih preporuka stručnjaka iz „PC centra“.

Izaberite prikladnu veličinu ekrana
Vaše oči će vas u ovome najbolje voditi, ali korisno (iako dosta okvirno) pravilo je da dijagonala veličina ne bi trebalo da bude veća od oko polovine udaljenosti na kojoj sedite. Što znači da televizor dijagonale 42 inča ne bi trebalo gledati bliže od dva metra.

Potražite HDMI ili komponentni video ulaz
Ovakva vrsta ulaza omogućiće vam spajanje HD progresiv-scan izvora što će rezultovati najboljom mogućom slikom. Televizor bi trebalo da ima i kompozitni i S-Video ulaze za izvore kao što je stari video. Nekoliko A/V ulaza sa prednje strane olakšaće spajanje video kamere i pregledavanje kućnih video materijala.

Izaberite progresiv scan
Danas je već teško naći DVD plejer koji nema progresiv scan, koji proizvodi oštriju sliku bez treperenja. Ali i televizor koji koristite trebalo bi da ima komponentni ulaz koji podržava progresiv scan. HD Blu-ray playeri pružiće vam još bolju sliku, ali takođe će im trebati komponentni ulaz - najbolji bi bio HDMI ulaz.

Razmislite o plejeru sa više diskova
Plejer koji može imati više diskova u isto vreme omogućava vam da u isto vreme imate i film i nekoliko muzičkih CD-a u njemu.

Donekle važno: Formati diskova koje podržava
Današnji DVD plejeri mogu puno više nego samo reprodukovati sliku s DVD-a. Osim filmova, čak i jeftiniji plejeri danas čitaju i muzičke diskove kao i CD-R i CD-RW diskove sa muzičkim zapisima. Obično puštaju i muziku u MP3 formatu na CD-R i CD-RW diskovima i video materijal snimljen na barem jednom od DVD formata (DVD-R/RW, DVD+R/RW, DVD-RAM). Neki skuplji modeli reprodukovaće i DVD-Audio ili SACD muzičke diskove. Najbolji plejeri na tržištu podržavaju novi HD video disk format, Blu-ray.

Počnite sa tri zvučnika
Ako ne možete priuštiti celi surround-sound sistem, počnite s centralnim, levim i desnim zvučnikom. Subwoofer uvek možete dodati naknadno, kao i satelitske zvučnike ukoliko poželite kompletan surround zvuk.

Važno: Količina zvučnika
Koliko zvučnika vam je zapravo potrebno? Za potpuni surround-sound osećaj s DVD-a ili s HDTV-a potrebno vam je pet do sedam zvučnika, ali za nešto bolju reprodukciju verovatno ćete poželeti i subwoofer (kako bi dobili jak, dubok bas). Za jeftinije sisteme ili u slučaju skučenog prostora bolje je kupiti manji broj kvalitetnijih zvučnika, a uvek možete dodati još kasnije, pa uključujući i subwoofer. Čak i ako počnete samo s jednim parom stereo zvučnika, uživaćete u puno boljem zvuku nego da imate samo zvučnike iz televizora.

Potražite 100 vati
Risiver koji prizvodi 100 vati po kanalu biće i više nego dovoljan za većinu kućnih bioskopa.

Potražite Dolby Digital podršku
Budite sigurni da risiver koji kupujete ima Dolby Digital dekoder. Dolby Pro Logic II je takođe vrlo poželjan, kako bi proizvodio surround zvuk sa video kaseta i običnih muzičkih izvora kao što su CD-i.
Na vama je da se odlučite da li želite komplet kućnog bioskopa ili ćete sami izabrati koji DVD plejer želite, koje zvučnike i ostale komponente.
U slučaju da želite komplet kućnog bioskopa, preporučujemo model LG LH-T6740
- Kućni bioskop sa visokim zvučnicima velike snage
- Plejer podržava sve aktuelne formate video i audio fajlova, kao i većinu trenutno aktuelnih subtitle formata
Zvuk: 5x180W + 380 subwofer
Formati: DVD-R/RW, ViX, MP3, VCD, SVCD, JPEG, KODAK
Titlovi (DVix): SRT, SUB, TXT
FM/AM Tjuner: RDS, PTY, 50 memorija
Video izlaz: Scart, AV, Progresive scan
Audio izlaz: Stereo, Optički, Digitalni
A ukoliko se pak odlučite za posebne kupovine, onda je to LG 9900 DVD plejer (Podržani formati: DVD, DivX 3, DivX 4, DivX 5, JPEG Podržani mediji: CD-R, CD-RW, DVD-R, DVD-RW, DVD+R, DVD+RW) i naravno neprikosnoveni Altec Lansing zvučnici VS4121 u slučaju da želite 2,1 sistem, ili ako želite 5.1 sistem onda je to sasvim sigurno Altec Lansing FX5051E.
I sve je spremno sa uživanje...

Нема коментара: