brojač poseta

уторак, 08. април 2008.

NAPRAVILI ATRAKCIJU

Na ledini na severnim padinama Zlatibora napravljen je pravi mali raj za kupače i ribolovce, turistički kompleks „Jokino vrelo"

Da se i skroman prirodni potencijal može iskoristiti i pretvoriti u jedinstvenu turističku atrakciju, pokazuje Ribolovno-kupališni kompleks „Jokino vrelo" na Zlatiboru. Ribolov, kupanje tokom leta, riblji specijaliteti, cvetne livade, a zimi odlični uslovi za klizače na zaleđenim akumulacijama i za skijaše rekreativce na okolnim padinama, sve je to moguće na „Jokinom vrelu", daleko od buke i automobila.

Na samo nekoliko stotina metara od magistrale Sušica-Višegrad, u Braneškom polju na severnim padinama Zlatibora, pre dve godine je na ledini otvoren mali turistički raj. Prema rečima menadžera Zorana Mitrašinovića, prošlog leta dnevno je u proseku bilo oko 600 gostiju, ribolovaca, izletnika i kupača.

Sačuvali i Jokinu prakljaču

- Ovo mesto meštani zovu Suvopolje i mi smo ga zakupili na 99 godina. Pregradili smo potočić i napravili dve akumulacije. U jednoj se trenutno nalazi nekoliko tona šarana i amura, a u drugoj, lepo uređeno kupalište, a nakon prestanka sezone kupanja ubačena je losos pastrmka za sportske ribolovce. Naziv „Jokino vrelo" dali smo po jednom izvoru na kome je meštanka Jovanka Pantović prala veš. Sačuvali smo i njenu prakljaču - kaže Zoran Mitrašinović.

- Zagrizli smo vruć kolač, pa šta bude, ali mislim da je bio pravi potez otvoriti ovako nešto u ovom kraju Srbije. Ovo je mesto za sva čula, pa i ono šesto. Jedini problem je predstavljao nedostatak smeštajnih kapaciteta, jer su mnogi poželeli da ostanu u ovom ambijentu, pa čak i da ostanu čitav godišnji odmor. Trenutno imamo šest bungalova i samo jedan apartman sa četiri zvezdice kod najbližeg komšije Petra Pantovića - kaže Mitrašinović, i dodaje da su komšiju Pantovića jedva ubedili da sredi sprat svoje kuće za izdavanje.

Projekat „Jokino vrelo" je zaista pravi potez, jer su ovu turističku atrakciju posećivali i Litvanci i Rusi, a u velikom broju dolaze Beograđani i Novosađani.

- U planu nam je da za naredno leto sagradimo još šest bungalova i da animiramo meštane u okolini da i oni grade apartmane. Već prve godine mogli smo da ispunimo bar 30 apartmana. Takođe, planiramo da u dogovoru s čelnim ljudima opštine Čajetina napravimo i najlepšu trim-stazu kroz netaknutu prirodu do Jokinog vrela do centra planine, dugačku 6,5 kilometara - priča Mitrašinović.

On kaže da je razgovarao sa Sonjom Stanić iz Šljivovice da se na „Jokinom vrelu" postavi veoma bogata etnografska zbirka koju je prikupio njen pokojni suprug Radenko Stanić, književni stvaralac i jedan od najpoznatijih Zlatiboraca. Za mnoge je poseban doživljaj predstavljao lov šarana i amura. Ulovljeni primerci ne moraju se vraćati u vodu, već se baš oni mogu pripremiti za ručak ili večeru. Na „Jokinom vrelu" postoji sušara u kojoj se dime fileti šarana.

Нема коментара: