brojač poseta

среда, 09. април 2008.

Moskva o navodima Del Ponteove

Moskva -- Rusija traži odgovor od Haškog tribunala u vezi sa zločinima protiv kosovskih Srba, pomenutim u memoarima Karle del Ponte.

"Moskva pažljivo prati razvoj događaja oko memoara bivše glavne tužiteljke Haškog tribunala Karle del Ponte o aktivnostima u istraživanju ratnih zločina", saopštilo je rusko ministarstvo inostranih poslova i navodi da "šokiraju činjenice koje su se pojavile o zverskim zločinima protiv mirnog srpskog stanovništva, koje su počinilil ekstremisti OVK pod parolom 'borbe za nezavisnost'".

U komentaru izveštaja medija da je Švajcarska zabranila Del Ponteovoj da učestvuje u promociji knjige "Lov: Ja i ratni zločinci", ruski MIP ističe da ne čudi što se takva otkrića Del Ponteove ne uklapaju u scenario "niza država" kojim se vrši propaganda o kosovskim Albancima kao "velikomučenicima" i, na toj osnovi, legitimizacije kosovske "nezavisnosti".

Zvanična Moskva navodi da se može pretpostaviti da "doziranje 'slobode izražavanja' na temu zločina protiv mirnog stanovništva", ima za cilj ublažavanje odjeka u međunarodnim političkim i javnim krugovima činjenica koje "otkrivaju kriminalnu predistoriju protivpravne suverenizacije Kosova".

Нема коментара: