brojač poseta

недеља, 06. април 2008.

MESIĆ AMERIKANCE POMIRIO SA USTAŠAMA

Hrvatski predsednik rekao Džordžu Bušu da Tesla, Dubrovnik i savezništvo u borbi protiv fašizma i nacizma vezuju SAD i Hrvatsku

Spojio nespojivo... Mesić je Bušu izgovorio nešto što istoričari ocenjuju kao čistu političku zloupotrebu

Detalje kojima je predsednik Hrvatske Stipe Mesić podsetio američkog predsednika Džorža Buša na „blistavu prošlost" koja povezuje te dve države, stručnjaci ocenjuju kao političku izjavu, a ne stav zasnovan na dokazanim istorijskim činjenicama.

U zdravici na večeri, prilikom Bušove dvodnevne posete Zagrebu, Mesić je prvom čoveku Amerike kao „detalje iz prošlosti" koji čvrsto povezuju SAD i Hrvatsku naveo pronalazača Nikolu Teslu, da je Dubrovnik kao samostalna država među prvima priznao mlade Sjedinjene Države, ali i „savezništvo u borbi protiv nacizma i fašizma u Drugom svetskom ratu".

Istoričar Čedomir Antić tvrdi da je Mesićevo podsećanje Buša na „svetle trenutke" hrvatsko-američkih odnosa politika, a ne nauka.

- U naše vreme Teslu smatraju zajedničkom tradicijom, što je pokazano odlaskom predsednika Tadića u Smiljane na Teslin jubilej 2006. Tesla nikad nije tvrdio da je Hrvat, on je sin pravoslavnog sveštenika i Srbin iz Hrvatske - objašnjava Antić i navodi da je Dubrovnik ukinut 1808. godine, a SAD su priznate 1784. godine, što je četvrt veka istovremenog postojanja u vremenu kad diplomatske veze nisu bile razvijene kao danas.

- Pitanje je odakle Mesiću pravo da se poziva na Dubrovnik koji jeste bio samostalna, ali nikad nezavisna država. Srednjevekovna Hrvatska nije imala dodira s Dubrovnikom do 19. veka kada se većina stanovnika Dubrovnika na osnovu svoje veroispovesti priklonila hrvatskom nacionalnom korpusu - kaže Antić, koji pak smatra da Mesić ima pravo da pominje savezništvo Hrvatske i SAD u borbi protiv fašizma:

- Bio je partizan i njegova porodica je mnogo stradala od strane ustaša. Ali, marionetska NDH je 1942. objavila rat Americi - priča Antić i ističe da treba uzeti u obzir da se radi o večeri gde je prigodno govoriti o dobrim stranama odnosa dve države.

On podseća da je početkom 90-ih, kada je došlo do uspostavljanja diplomatskih odnosa Hrvatske i Rusije, prvi ruski ambasador u Zagrebu prilikom predaje akreditiva govorio o tradicionalnom prijateljstvu te dve države.

- I tada su se mnogi čudili kakvo je to prijateljstvo kada je na prostoru SSSR-a i na strani Hitlera ratovala zloglasna „Plava legija", jedinica hrvatskih dobrovoljaca koja je 1941. išla u rat protiv ruskog naroda - navodi Antić.

Нема коментара: