brojač poseta

уторак, 08. април 2008.

LICEMERI!

EU, koja sama sebe predstavlja kao borca za ekologiju, ulaže silne milijarde evra u projekte koji direktno uništavaju i zagađuju okolinu

O zaštiti klime i okoline svi govore, a čelnici EU se rado hvale svojom „naprednom ulogom" na tom polju. Prave se programi i akcioni planovi za zaštitu klime i uštedu energije. Praksa je, nažal ost, potpuno drugačija!

Organizacija za zaštitu okoline „Prijatelji Zemlje" objavila je nedavno izveštaj s popisom i opisom projekata u čijem finansiranju učestvuje EU, a koji doprinose uništenju i zagađenju okoline. Tako je u šumi na jugu Nemačke, u blizini Duizburga, gde je donedavno bilo stanište retkih ptica grad Duizburg rešio da sagradi kanal za veslanje, pešačku stazu i igralište za decu. Cilj projekta je da se u grad privuče što više turista, objašnjava gradski sekretar za izgradnju Peter Graulih.

EU uskratila pomoć najsiromašnijima

Pomoć EU za razvoj siromašnih zemalja smanjena je u prošloj godini za 1,7 milijardi evra u odnosu na prethodnu godinu, zbog čega su mnogi ljudski životi ugroženi. U najnovijem izveštaju Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OEBS), koji je predstavljen u Briselu, naglašava se da 17 od 27 članica EU u prošloj godini nije realizovalo svoje nacionalne budžete podrške razvoju nerazvijenih zemalja, iako EU sebe voli da vidi u ulozi svetskog lidera na tom području.

Međutim, za izgradnju ovog sportsko-zabavnog parka posečeno je oko dvanaest hektara šume, ukupno oko 1.000 stabala. A među finansijerima projekta je i EU. Projekat košta ukupno 17 miliona evra, a trećinu troškova pokriva EU iz fonda za ekonomsku pomoć nedovoljno razvijenim područjima.

Zaštita okoline trebalo bi da bude jedan od kriterijuma pri ulasku u ovakve projekte, ali sve češće se to načelo zanemaruje u ime očuvanja radnih mesta.

- Zadatak država članica i pojedinih regija je da proveravaju da li su u svakom pojedinom projektu zadovoljeni propisi za očuvanje okoline ili nisu - kaže portparolka „Prijatelja Zemlje" Eva Kaluzinska.

U drugim zemljama EU situacija je još gora. U svom izveštaju, udruženje za zaštitu prirode „Prijatelji Zemlje" navodi 50 projekata koje je sufinansirala EU, a koji istovremeno štete okolini. Ukupno se u tu svrhu izdvajaju 22 milijarde evra. Neki od primera su postrojenje za spaljivanje đubreta u Poljskoj i autoput u Češkoj.

Нема коментара: