brojač poseta

понедељак, 14. април 2008.

Izveštaj: Ključne terorističke organizacije finansiraju se od krujumčarenja narkotika preko Bugarske

Odbor bugarskog parlamenta usvojio je u sredu izveštaj u kojem se ukazuje da deo finansijskih sredstava za operacije terorističkih organizacija kao što su Hezbolah i Islamski džihad dolazi od krijumčarenja narkotika preko Bugarske.
photo

U izveštaju se zaključuje da je zarada od trgovine narkoticima u Bugarskoj pomogla u finansiranju bliskoistočnih terorističkih organizacija kao što su Hezbolah i Islamski džihad. [Geti Imiždis]

Deo ogromne zarade od krijumčarenja narkotika preko Bugarske završio je u kasama terorističkih grupa sa sedištem na Bliskom istoku, navodi se u izveštaju koji je u sredu (9. april) usvojio bugarski parlamentarni odbor.

Bugarski lanci kriminala umešani u krijumčarenje sintetičkih narkotika ponekada se udružuju sa arapskim državljanima povezanim sa terorističkim organizacijama, ubirući znatnu zaradu od krijumčarenja preko teritorije te balkanske zemlje, navode zakonodavci.

"Možemo izvući zaključak da je deo novca prikupljenog od krijumčarenja droge korišćen za finansiranje terorističkih organizacija kao što su Hezbolah, Islamski džihad i hrišćanske paravojske", ukazao je parlamentarni 27-člani Odbor za unutrašnju bezbednost i javni red,.

Hezbolah je šiitska gerilska organizacija sa sedištem u Libanu, dok je Islamski džihad palestinska militantna grupa koja deluje na Palestinskim teritorijama, a posebno u Pojasu Gaze. EU i Sjedinjene Države su i jednu i drugu svrstale na listu terorističkih organizacija.

Smeštena na jednom od glavnih puteva krijumčarenja narkotika preko Balkana, Bugarska "je tranzitna zemlja, kao i proizvođač ilegalnih narkotika", saopštio je u februaru američki Stejt department.

Izveštaj parlamentarnog odbora fokusiran je na proizvodnju i distribuciju sintetičkih droga i probleme u naporima bugarskog ministarstva unutrašnjih poslova. Na osnovu informacija koje je pružila Državna agencija za nacionalnu bezbednost, odbor je ukazao na značajan pad broja laboratorija za proizvodnju amfetamina zatvorenih od strane policije u 2006. i 2007. godine. Agencije za sprovođenje zakona zatvorile su devet takvih objekata 2004. godine i još četiri 2005. Ta cifra pala je na samo dve u 2006. i samo jednu prošle godine.

Slično tome, količina zaplenjenih ilegalnih narkotika od strane policije znatno je opala -- svevši se sa 1.018 kg u 2005. na samo 169 kg 2007. godine.

Zakonodavci pripisuju taj pad "alarmantnoj praksi" ministarstva unutrašnjih poslova vezanoj za odavanje poverljivih informacija kriminalcima koji su pod istragom.

Oni su se pozabavili tim pitanjem usred velikog skandala koji se odnosi na nejasne kontakte između sumnjivih biznismena i visokih zvaničnika ministarstva. Dvojica visokih policijskih zvaničnika su uhapšena.

Takođe se saznalo da se ministar unutrašnjih poslova Rumen Petkov sastao sa navodnim bosovima iz podzemlja, što je dovelo do poziva na njegovu ostavku ili smenu. On odbija da podnese ostavku, a premijer Sergej Stanišev ga podržava.

Minčo Spasov, predsednik parlamentarnog Odbora za unutrašnje poslove izjavio je novinarima u sredu da su postupci Petkova za osudu. "Da sam ja na njegovom mestu podneo bih ostavku", rekao je on.

Opozicione parlamentarne stranke su prošle nedelje podnele svoj peti zahtev za izglasavanje nepoverenja vladi zbog ovog slučaja. Glasanje se očekuje u petak.

EU, koja je više puta kritikovala Bugarsku zbog neefektivne kampanje protiv organizovanog kriminala i korupcije na visokom nivou, pozvala je Sofiju ove nedelje da preduzme hitnu akciju, posebno posle ubistva dve istaknute ličnosti. Borislav Georgijev, direktor kompanije za nuklearnu energiju, i Georgi Stoev, autor nekoliko knjiga o bugarskoj mafiji, ubijeni su u roku od 24 sata.

"Ubistva su se nastavila na redovnoj bazi u poslednjih nekoliko godina i bez uspešnog krivičnog gonjenja", izjavio je portparol Evropske komisije (EK) Mark Grej. "Neophodna je hitna akcija".

Eksperti EU treba da posete Bugarsku sledećeg meseca, uoči objavljivanja izveštaja EK u julu o napretku zemlje u borbi protiv korupcije na visokom nivou i plaćenih ubistava.

Od 2001. godine ubice iz podzemlja ubile su preko 150 ljudi u Bugarskoj, a nijedan osumnjičeni nije osuđen.

Нема коментара: