brojač poseta

понедељак, 28. април 2008.

Iračanin brutalno ubio ćerku zaljubljenu u britanskog vojnika

Iračanin brutalno ubio ćerku zaljubljenu u britanskog vojnika

Tinejdžerku iz Iraka zadavio je i izbo sopstveni otac da bi "zaštitio porodičnu čast", kada je od poznanika saznao da se viđa sa britanskim vojnikom zaposlenim u Basri, prenosi Dejli mejl.

Rand Abdel Kader
Sedamnaestogodišnja Rand Abdel Kader rekla je u poverenju svojoj najboljoj drugarici Zeinab (19) da se zaljubila u Pola (22) kojeg je upoznala na humanitarnom događaju gde je radila kao volonter. Dva meseca nakon što je Rand poslednji put videla Pola, njen otac Abdel Kader Ali saznao je od svog prijatelja da njegova ćerka komunicira sa stranim vojnikom i tada je pojurio kući. Majka devojke Leila Husein, kaže da je otac za vreme ovog gnusnog akta urlao na sav glas "da to radi jer mora da sačuva svoj ponos".
"Vrištala sam i zvala u pomoć njenu braću da bi pokušali da savladaju oca, ali umesto da su je spasli, oni su mu samo pomogli da je ubije", priča Leila Husein plačući.
Otac je bio uhapšen, ali i pušten nakon dva sata. Ali Jabar, policijski zvaničnik u Basri navodi da otac nesrećne devojke ima veoma dobre veze u Vladi Basre i da zato iračka policija nije dalje reagovala. Majka Rand, koja ga je dve nedelje nakon ubistva napustila, krije se i živi u strahu od osvete.
"Nijedan muškarac u Iraku ne može da podnese da ga žena ostavi", kaže ona.
Ministarstvo odbrane pokušalo je sinoć da uđe u trag vojniku, za kojeg zvaničnici tvrde da nije uradio ništa loše, osim što se sprijateljio sa devojkom. Iako zvaničnici smatraju da Rand i Pol nisu imali fizički odnos, ovaj događaj povlači pitanje da li su strani vojnici dovoljno obučeni o razlikama u kulturi između njihove zemlje i Iraka. U Basri je samo prošle godine 47 žena ubijeno "u ime časti".
Prema izveštajima iz Basre, Pol je član pešadije, a poslednji put je video Rand u januaru.
Rand je svojoj najbližoj drugarici Zeinab ispričala da se zaljubila istog momenta kada je ugledala mladog vojnika. Studirala je engleski na Univerzitetu u Basri i kako kaže Zeinab, "volela je da priča o njegovoj zlatnoj kosi, njegovim očima boje meda, njegovoj beloj koži i načinu na koji je pričao i ophodio se sa njom. Bio je drugačiji od ostalih muškaraca koje je poznavala, a koji su bili grubi i nekulturni."
Igračka koju je Pol poklonio Rand
"Ali ja sam je stalno podsećala da je ona muslimanka i da njena porodica nikada neće prihvatiti brak sa britanskim vojnikom hrišćanske vere", dodaje Zeinab. "Nažalost ona nije htela da sluša te priče, bila je u svom svetu snova". Zeinab dodaje da je nesrećnoj devojci mladić poklonio plišanu igračku i da se Rand sa Polom srela samo četiri puta, uvek na javnim mestima.
Pošto ju je porodica smatrala nečistom, Rand je dobila najjednostavniju sahranu, a stričevi devojke su u znak gađenja pljunuli u njen grob.

Нема коментара: