brojač poseta

четвртак, 24. април 2008.

ICG protiv potpisa na SSP

Znak Međunarodne krizne grupe
Znak Međunarodne krizne grupe
Međunarodna krizna grupa (ICG) u sredu je objavila svoj novi izveštaj, u kojem se od Evropske unije traži da Srbiji ne ponudi potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Sabin Frajzer je direktor za Evropu pri toj organizaciji, a o stavovima iznetim u izveštaju ICG za BBC kaže:

"Mislimo da ne bi bilo korisno ako bi se Unija direktno umešala u političke prilike u Srbiji neposredno pred izbore. Takođe mislimo da nije od pomoći kada gospoda Solana i Ren daju izjave kojima se praktično direktno mešaju u izbornu kampanju u Srbiji. Njih dvojica, podsetiću, već nekoliko nedelja govore kako je važno da Evropska unija podrži srpske demokratske snage", smatra Sabin Frejzer.

Štetne posledice

Ona objašnjava i koje bi konkretno štetne posledice, po njenom mišljenju, mogle da imaju takve izjave evropskih funkcionera:

"Ja mislim da posao evropskih zvaničnika nije da navijaju za jednu ili drugu stranu na izborima u Srbiji, niti da javno govore koga podržavaju", rekla je Frejzer.

A šta sa argumentom da je gradjanima Srbije koji žele ulazak zemlje u Evropsku uniju potreban jasan signal da ih Evropa želi u svojim redovima?

Beograd, hram Sv. Save
Beograd, hram Sv. Save
"Ja se sa tim ne slažem", kaže Frejzer. "Mislim da je na građanima Srbije da odluče za koga će glasati i da im nije potreban nikakav signal iz Brisela. Oni sami treba da procene ko će omogućiti bolji život u Srbiji".

Sabin Frajzer iz Međunarodne krizne grupe BBC je upitao i nije li malo licemerno govoriti o nemešanju u političke prilike u Srbiji, ako se vlada u Srbiji raspala upravo zato što je deo zapadnih vlada ohrabrio i priznao nezavisnost Kosova?

"Ja se sa tim ne slažem", ponovila je Frejzer, dodajući: "Ne mislim da su vlade koje su priznale nezavisnost Kosova sada odgovorne za ishod izbora u Srbiji".

Žele li neke vlade dolazak desnice na vlast?

A može li se govoriti o tome da bi neke vlade, koje su priznale nezavisnost Kosova, ali i Medjunarodna krizna grupa koja se za to zalagala, sada priželjkuju da u Srbiji na vlast dodje ekstremna desnica?

Time bi, na neki način, odluka o priznanju Kosova posredno bila opravdana ?

"Ne, i još jednom da ponovim - verujem da je na gradjanima Srbije da odluče kakvu vlast žele", naglasila je Sabin Frejzer. "Nadajmo se da će to biti vlada koja će biti u stanju da saradjuje sa međunarodnim institucijama, kao i sa zemljama širom sveta i nevladinim organizacijama kao što smo mi", rekla je na kraju razgovora za BBC direktor za Evropu Međunarodne krizne grupe.

Нема коментара: