brojač poseta

уторак, 08. април 2008.

HRVATSKA NAM UKRALA 180 MILIONA EVRA!

HEP je za 14 godina od Elektroprivrede RS otuđio više od tri milijarde kilovat-sati električne energije tako što je nezakonito promenio sistem preuzimanja struje

Hrvatska elektroprivreda je neviđenom krađom struje od Hidroelektrana na Trebišnjici u periodu od 1994. do 2008. godine oštetila privredu Srpske za više od 180 miliona evra, tvrdi rukovodstvo HET-a.

Glamočić: EPRS trpi veliku štetu

Ljubo Glamočić, pomoćnik ministra za elektro-energetski sektor RS, slaže se s tim da EPRS trpi veliku štetu, narušavanjem sporazuma o načinu i nivou raspodele proizvedene električne energije.

- Moramo da imamo u vidu da HEP nije učestvovala u izgradnji tunela u dužini od 17 kilometara, kojim se vode iz Fatničkog polja prevode u Bilećko jezero na teritoriji RS. Time se povećavaju efekti korišćenja HE Dubrovnik zbog većeg priliva voda. Ovaj problem smo pretresali i u zvaničnim razgovorima predstavnika BiH i Hrvatske, a još se vode intenzivni pregovori između predstavnika dve elektroprivrede, kao i predstavnika vlada i ministarstava - kaže Glamočić.

Ova neverovatna pljačka izvedena je tako što je HEP pre 14 godina, potpuno neovlašćeno, promenio sistem preuzimanja struje, uzimajući mnogo više električne energije iz sistema HET-a nego što je propisano sporazumom između Hrvatske i BiH, koji je do tada bio na snazi. Pravnik HET-a Mirko Mijatović za Press RS kaže da je prva i druga faza HET-a izrađena po jedinstvenom programu investicione izgradnje iz 1956. godine, te da se sistem ovih faza, koji je nekad bio u jednoj državi, danas nalazi na prostoru Hrvatske i BiH.

- Odnos u raspodeli električne energije utvrđen je na nivou ovih država i iznosio je 78 prema 22 odsto u korist HET-a. Taj odnos je određen na osnovu investicionih ulaganja po teritorijalnom principu. Dakle, Hrvatskoj treba da pripadne onoliko električne energije koliko je uložila, dok isto pravilo važi i za BiH - kaže Mijatović.

On dodaje da je u novembru 1994. godine Hrvatska elektroprivreda „jednostrano i nezakonito promenila sistem koji je bez problema funkcionisao dugi niz godina i za sebe pribavila veliku materijalnu korist na štetu privrednog razvoja RS i BiH".

- Tako je došlo do toga da HEP neopravdano preuzima veći deo električne energije što za proteklih 14 godina iznosi oko 3.370.928,337 kilovat časova. Prema prosečno ostvarenoj izvoznoj ceni koju je ostvarila Elektroprivreda RS za 2007. godinu, to iznosi više od 180 miliona evra - tvrdi Mijatović.

fakti

n Hidroelektrane na Trebišnjici počele su da proizvode električnu energiju pre 40 godina

n Za 40 godina postojanja, agregati HET 1 radili su 355.760 sati i proizveli 15,1 milijardu kilovat sati, dok je čitav sistem HET-a proizveo 71,6 milijardi kilovat sati

n 1994. godine Hrvatska EP narušila je dogovor sa EP BiH, gde je HE „Plat" u Dubrovniku počela da preuzima akumulacije vode iz HET-a koje su veće od dozvoljenih

n Za 14 godina EPRS je oštećena za više od tri milijarde kilovat-sati električne energije, odnosno za više od 180 miliona evra

Slobodan Šaraba, poslanik SDS-a u Parlamentu BiH, za Press RS kaže da na ovaj atak Hrvatske, koja je po ko zna koji put ignorisala dogovor sa BiH, nadležni organi RS i BiH organizovano moraju da spreče dalju eksploataciju svojih dobara.

- Pošto je prilikom izgradnje zajedničkog sistema hidroelektrana, BiH snosila 78 odsto ukupnih ulaganja, a Hrvatska 22 odsto, takva bi bila i jedina pravilna raspodela električne energije. Veliki problem energetskog sektora RS i BiH jeste to što Hrvatska ne poštuje ovaj sporazum i povlači daleko više energije nego što je predviđeno. Na ovaj način naneta je i još se nanosi velika šteta Elektroprivredi RS, kao i celom privrednom razvoju BiH, gde je Hrvatska od 1994. godine prevukla oko 3,5 milijardi kilovat - sati, odnosno više od 180 miliona evra, što je trebalo da se slije u našu zemlju - kaže Šaraba.

On dodaje da se rešavanje ovog problema što pre mora naći na dnevnom redu međudržavnog saveta na nivou BiH i Hrvatske. U protivnom, tvrdi Šaraba, daljim zanemarivanjem ovog pitanja biće ugrožen privredni razvoj RS u korist Hrvatske koja ostvaruje ogromnu dobit iz naših resursa.

- Hrvatska već godinama koristi to što niko od naših nadležnih organa ne inicira rešavanje ovog velikog privrednog problema, stičući za sebe veliku materijalnu korist. Krajnje je vreme da Rajko Ubiparip, ministar privrede i energetike RS, i Nikola Špirić, predsedavajući Saveta ministara BiH, pokrenu ovo pitanje na međunarodnom savetu i već jednom stanu na kraj hrvatskim pretenzijama na našu zemlju - kaže Šaraba.

Нема коментара: