brojač poseta

уторак, 08. април 2008.

Hilari ostala bez glavnog stratega

Hilari ostala bez glavnog stratega

Posle više neuspeha i gafova u trci za predsedničku nominaciju, senatorku Hilari Klinton, pretendenta za demokratskog kandidata, snašla je nova nevolja - izgubila je glavnog stratega kampanje Marka Pena, koji se povukao nakon otkrića da je bio u sukobu interesa.

„Barson-Marsteler“, PR kompaniju Marka Pena, kog su zvali „strateški genije“, unajmila je vlada Kolumbije da pokuša da progura njen sporazum o slobodnoj trgovini sa SAD, čemu se Klintonova protivi.
U saopštenju senatorkinog menadžera kampanje Megi Vilijams navedeno je da je Pen zatražio da napusti dužnost glavnog stratega, ali da će „nastaviti da vrši ankete i daje savete kampanji“.
List „Volstrit džornal“ izvestio je da se Pen sastao sa kolumbijskim ambasadorom u SAD u svojstvu glavnog izvršnog direktora „Barson-Marstelera“.
Pen je kasnije rekao da žali zbog toga i da se radi o „pogrešnoj proceni koja se neće ponoviti“. Ta izjava je loše dočekana u kolumbijskoj vladi, koja je raskinula ugovor sa njegovom firmom, vredan 300.000 dolara. Problemi između Klintonove i Pena nisu od juče. Znalo se da je on više puta vikao na druge članove tima, pa i na one koji je odavno prate u njenom političkom napredovanju.
„Najgore čuvana tajna u čitavoj demokratskoj trci je da Penova strategija za kampanju ne funkcionište i da je kampanja Klintonove, nažalost, platila cenu za to“, prokomentarisao je Kris Kofinis, strateg Demokratske partije.
Pen, koga je Klintonova prvi put angažovala 1996. za izbore za Senat i čijoj je konsalting firmi „Pen, Šon end Berland“ dosad platila 10,8 miliona dolara, usmerio je kampanju na konkretna pitanja i stavio akcenat na „snagu i iskustvo“ senatorke, ali je ispustio iz vida želju birača za temeljne političke promene, što je slogan Baraka Obame, protivkandidata bivše prve dame.
Ovo nije prvi visoki savetnik Klintonove koji napušta kampanju. Pre samo tri nedelje iz nje se povukla Džeraldin Feraro, član finansijskog odbora senatorke, posle izjave da protivkandidat Klintonove Barak Obama ne bi bio u trci za Belu kuću da nije crnac. U februaru je sa mesta šefa tima bivše prve dame otišla i Peti Solis Dojl, prva Hispanoamerikanka na čelu predsedničke kampanje.
Klintonova ima 1.500 delegatskih glasova naspram 1.634 senatora iz Ilinoisa, pri čemu su potrebna ukupno 2.024 glasa na nacionalnoj konvenciji demokrata na leto, gde će se birati njihov kandidat za Belu kuću. U timu senatorke ulogu savetnika imaju Medlin Olbrajt, bivši državni sekretar, Ričard Holbruk, bivši specijalni predstavnik SAD za Balkan, kao i ljudi iz tima Bila Klintona Sendi Berger, Vesli Klark i Vilijam Peri.
Obamina kampanja je od početka kompaktnija i dosad je uglavnom uspešno prebrodila nekoliko kriza, od priznanja senatora da je u mladosti pušio marihuanu do veza sa sveštenikom koji je rekao da je Vašington doprineo jačanju terorizma u svetu.
Menažer kampanje je Dejvid Plaf, a medijski konsultant Dejvid Ekselrod, obojica iz čikaške PR kompanije „AKP&D mesidž end midija“. Više Obaminih vodećih pomoćnika potekli su iz ekipe oko bivšeg lidera senatske većine Toma Dešla. U junu prošle godine pojavila se informacija da je kao spoljnopolitički savetnik Obame angažovan bivši državni sekretar u administraciji Džordža Buša Kolin Pauel.
Kandidat republikanaca Džon Mekejn takođe ima uigranu ekipu koja mu je već obezbedila nominaciju za novembarske izbore. Okosnicu kampanje činio je njegov ranije oprobani recept „ekspres autobusa za otvoren razgovor“, kao i internet, gde je postavljanjem fejsbuka i majspejs stranica, uz korišćenje „Jutjuba“ napravio iskorak ka mlađoj publici. Mekejnov spoljnopolitički pomoćnik je Rendi Šojneman, član odbora Projekta za novi američki vek (PNAC), vašingtonskog neokonzervativnog trusta mozgova, koji promoviše globalno američko liderstvo i zagovara reganovsku politiku vojno moćne i moralno čiste SAD, a uživa snažan uticaj u aktuelnoj administraciji Džordža Buša.

Megi Vilijams
Prva crna PR dama
Na mesto menadžera kampanje Hilari Klinton došla je u februaru umesto Peti Solis Dojl. Vilijams je bila u timu Klintonove još iz vremena kada je ona „samo“ supruga predsednika SAD, i to kao prva Afroamerikanka na toj dužnosti. Pre toga radila je za senatora Roberta Toričelija. Od 2000. je predsednik firme „Fenton komjunikejšn“, a bila je i najviše rangirana crkinja na top-listi prvih 50 američkih PR firmi.

Robert Gibs
Od Kerija do Obame
Direktor za komunikacije Obamine predsedničke kampanje, radi sa senatorom Ilinoisa od 2004. Bio je pres sekretar predsedničke kampanje demokrate Džona Kerija 2004, a pre toga vodio je kampanje za izbor demokratskih senatora. Bio je i predstavnik demokratske grupe „Amerikanci za posao, zdravstvenu zaštitu i progresivne vrednosti“.

Bil Kristol
Konzervativni veteran
Analitičar i strateg, sin Irvinga Kristola, osnivača američkog neokonzervativnog pokreta. Kristol je 1997. sa Robertom Kaganom osnovao Projekat za novi američki vek. Član je odbora još dva neokonzervativna trusta mozgova. Često prisustvuje konferencijama „Bilderberg grupe“, elitističke organizacije i nezvanične svetske vlade, koju čini oko 130 svetskih državnika i drugih uticajnih ljudi.

I diktatorima treba marketing
Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko pozvao je nedavno na sastanak u Minsk britansku pi-ar legendu Timotija Bela, koji iza sebe ima klijente poput Borisa Jeljcina, Margaret Tačer i Augusta Pinočea. „On bi želeo da njegovu zemlju bolje razumeju i da bolje ocene njegove uspehe“, rekao je 66-godišnji Bel, objašnjavajući zašto je Lukašenko, koga na Zapadu zovu „poslednji diktator u Evropi“, odlučio da angažuje njegovu kompaniju „Bel Potinger“. Bel, član Gornjeg doma britanskog parlamenta, radio je u poslednje vreme za odbeglog ruskog oligarha Borisa Berezovskog, neprijatelja Kremlja.

Нема коментара: