brojač poseta

петак, 25. април 2008.

GUSARI JOŠ NISU IZUMRLI

Tokom prošle godine dogodila su se 263 gusarska napada u blizini obala Somalije, Nigerije i Indonezije, a samo tokom aprila u tim vodama su zabeležena tri prepada

Nekad i sad...Pirati u Somaliji ne izgledaju onako kako ih Holivud vidi (slika dole)

Obale Somalije, Nigerije i Indonezije opasne su za moreplovce zbog čestih napada gusara, upozorava Međunarodna pomorska organizacija. Prema podacima te institucije, samo tokom prošle godine, u tim vodama zabeležena su 263 gusarska prepada, a u poslednjih mesec dana dogodila su se tri napada.

Poslednji incidenti sa gusarima zabeleženi su blizu obale Somalije. Prvo su gusari napali luksuznu francusku jahtu „Ponan" početkom meseca i 30 putnika i članova posade nedelju dana držali kao taoce dok vlasnik jahte nije platio otkup od 1,3 miliona evra.

Pirate su nakon toga uhapsili francuski komandosi. Nekoliko dana kasnije, u istim vodama napadnut je i španski ribarski brod „Plaja de Bakio", a početkom nedelje gusari su se okomili na tanker iz Japana, koji je prolazio pored obale Somalije.

Brod „Takajama" je preko radija objavio da je na njega pucano sa jednog glisera, a poruku je primio nemački ratni brod „Emden", koji ionako nadzire Hormuški tesnac. Dok je nemački helikopter doleteo do japanskog broda, od gusara više nije bilo ni traga. Nakon tih incidenata, Španija i Francuska su odlučile da u te vode pošalju i svoje ratne brodove.

Električna ograda za odbranu

Svaka zemlja je drugačije pripremljena za gusarske napade. Iako većina brodova nema nikakvu specijalnu zaštitu, postoje države čija su plovila zbog pirata opremljena čak i oružjem. Na primer, brodovi sa zastavom Izraela veoma često su naoružani.

Zbog učestalih napada, čak su i kompanije u svetu našle način kako da zarade na tome. Jedna holandska fabrika ponudila je na tržištu žičanu ogradu pod električnim naponom za brodove koji se često kreću u rizičnim vodama.

Direktor kancelarije za prijavu gusarskih napada pri Međunarodnoj pomorskoj organizaciji Potengal Mukundan izjavio je da u Somaliji ne funkcionišu lokalne vlasti, infrastruktura, kao ni snage reda.

- Gusari u blizini obale Somalije zbog opšteg rasula mogu da rade šta hoće i da prođu potpuno nekažnjeno - naveo je Mukundan.

U Međunarodnoj pomorskoj kancelariji navode da se jedva pet odsto ukupnih gusarskih napada završi sa ljudskim žrtvama. Pirati najčešće napadaju radi pljačke. Oni otimaju uglavnom lične predmete posade, čak se i ne muče da dođu do tereta koje brodovi prenose u kontejnerima, a koji je jako dobro zaštićen.

Tako se većina piratskih napada završi sa ponekim ukradenim lap-topom ili u najgorem slučaju, sa nekoliko miliona dolara otkupnine, koje brodovlasnici obično plaćaju bez mnogo buke.

Iako su obale pored Nigerije, Somalije i takozvani tesnac Malake između Malezije i Indonezije najomiljenija gusarska područja, broj napada je, ipak, opao u poslednjih pet godina, naviše zbog sprovođenja koordinisane međunarodne akcije u borbi protiv pirata. Smanjenju gusarskih napada doprinela su i osiguravajuća društva, koja su drastično povećala cenu polisa za brodove koji plove u rizičnim vodama

Нема коментара: