brojač poseta

четвртак, 17. април 2008.

Falsifikatori opljačkali Nemce

Falsifikatori opljačkali Nemce

BEOGRAD - Na meti kriminalne grupe koja je prekjuče uhapšena zbog sumnje da je pravila duplikate platnih kartica, a zatim sa njih podizala novac nisu bili građani Srbije. Falsifikovane platne kartice na kojima su pripadnici grupe nedeljno krali više od milion dinara pravljeni su po originalnim karticama stranih državljana, uglavnom građana Nemačke, ekskluzivno saznaje „Blic“.

Goran Mustafić
Plen je potom deljen tako što su kuriri zadržavali deo novca, dok je četvorici organizatora grupe išao veći deo zarade. U MUP tvrde da se akcija neće završiti na hapšenju do sada dvanaestoro osumnjičenih i da slede nova hapšenja.
- Krivična prijava će najverovatnije biti proširena i sa novim spiskom banaka, koje su osumnjičeni oštetili - tvrdi za „Blic“ izvor blizak istrazi, kojom rukovodi Specijalno tužilaštvo za organizovani kriminal.
U prevaru sa platnim karticama, osim dvanaest uhapšenih državljana Srbije, umešani su i kriminalci iz zemalja EU, Nemačke, Bugarske, Mađarske, ali i Hrvatske, Crne Gore, BiH.
Goran Prskalo
- Radi se o međunarodnoj kriminalnoj grupi, na čijem hapšenju srpska policija radi sa kolegama iz inostranstva - kaže naš izvor.
On objašnjava da su podaci o originalnim karticama stizali iz Bugarske, bela plastika i magnetne trake su kupovane u Mađarskoj, dok je oprema za falsifikovanje instalirana u Novom Sadu, gde su i štampane bliznakinje kartica.
- Proces je išao tako da su specijalnom tehnikom pravljene bliznakinje kartica inostranih računa. Kartice bliznakinje potom su zavođene na imena naših državljana, koji su na to ime imali lažne lične karte. Sa tim lažnim karticama oni su potom kupovali raznu tehničku robu po radnjama u Srbiji,
Nebojša Gršić
ali i podizali novac sa bankomata „Poštanske štedionice“ - navodi naš izvor.
Osim „Štedionice“, novac je podizan i sa bankomata pojedinih banaka u Beogradu i unutrašnjosti. O kojim bankama se radi i kolikoj novčanoj šteti koju je napravila ova grupa, kako kažu u MUP-u, biće utvrđeno narednih dana.
- Članovi kriminalne grupe koji su podizali gotovinu sa bankomata novac su potom telegrafskom uplatnicom slali osumnjičenom organizatoru srpskog ogranka grupe Miladinu Miladinoviću (46), čije je sedište bilo u Novom Sadu - kaže naš izvor.
Kuriri, koji su podizali gotovinu, sa lažnom ličnom kartom slali su novac
Miladin Miladinović
Miladinoviću, koji ga je podizao, takođe koristeći falsifikovana dokumenta.
Na taj način grupa je mesečno zarađivala nekoliko miliona dinara. Podizane su uglavnom manje sume novca, kako transakcija ne bi bila sumnjiva, ali je to rađeno više puta dnevno.
Grupa je funkcionisala i tako što je sa lažnim karticama preko interneta kupovala raznu tehničku robu.
- Roba je, na primer, kupovana u jednoj zemlji, a isporučivana na adrese u drugoj državi, zbog čega je grupa u inostranstvu imala iznajmljene stanove u kojima je skladištena naručena skupocena tehnika - objašnjava naš izvor.
Deo robe, kupljene u radnjama u Srbiji, nađen je i prilikom prekjučerašnje akcije hapšenja dvanaestoro osumnjičenih.

Uhapšen dok je podizao novac
Osim Miladina Miladinovića, kao organizatore grupe policija je označila i Subotičane Gorana Mustafića (26), Nebojšu Gršića (25) i Gorana Prskala (38). Interesantno je da je Prskalo uhapšen prošlog meseca u akciji subotičke policije, koja je osumnjičenog zatekla kako podiže novac sa bankomata koristeći tri lažne platne kartice. Prskalo je, kako saznaje „Blic“, uhapšen u samostalnoj akciji lokalne policije, koja nije ni znala da se osumnjičeni već nekoliko meseci nalazi pod tajnom pratnjom pripadnika SBPOK-a.

Kartice stranih banaka
Branislav Ivanović, direktor Sektora za platne kartice „Poštanske štedionice“ u Beogradu, potvrdio je za „Blic“ da su zloupotrebljene platne kartice banaka van Srbije.
- Nijedna strana banka nije nam još reklamirala korišćenje naših bankomata za zloupotrebu njihovih platnih kartica. Kad se jave, a očekujemo da će se javiti, utvrdiće se da li je u okviru „Poštanske štedionice“ kod sporne transakcije ispoštovana procedura, koja je inače ista za domaće i strane platne kartice. Štetu, u najvećem broju slučajeva, snosi banka izdavalac zloupotrebljene kartice. Još ne znamo koliki je broj zloupotrebljenih kartica, niti o kojoj svoti novca je reč - objašnjava direktor Ivanović.

Нема коментара: