brojač poseta

недеља, 20. април 2008.

Država zaboravila na sajber kriminal

Država zaboravila na sajber kriminal

Policija je nedavno uhapsila prvu srpsku organizovanu kriminalnu grupu koja je na našim bankomatima skinula više od milion evra sa računa stranaca u inostranim bankama. To je još jedna potvrda da su, uz klasične pljačkaše sa fantomkama i pištoljima, kompjuterske secikese sve prisutnije u srpskom kriminalnom miljeu.

Na širenje nove pošasti ukazuju i statistički podaci. Prošle godine je u Srbiji zbog ovih krivičnih dela podneto 170 krivičnih prijava protiv 112 građana i podignuta 21 optužnica. Lidija Komlen-Nikolić, prvi srpski „sajber tužilac“, kaže za „Blic nedelje“ da bi ta brojka bila znatno veća da je država uradila sve što je trebalo od kako je prošle godine u domaće krivično zakonodavstvo uvela instituciju tužioca za visokotehnološki kriminal. Jer, sveobuhvatna i uspešna borba protiv najmlađe vrste kriminala teško je zamisliva bez adekvatno „naoružanog“ tužilaštva.
- Ovo tužilaštvo još nije kadrovski popunjeno, a nemamo ni prostorije za rad. U nedavno formiranoj policijskoj jedinici, koja je pod našom komandom, imamo samo dva načelnika i dva inspektora. Neshvatljivo je da u našoj nadležnosti nije internet pedofilija i zloupotreba platnih kartica. To je zaista nonsens zbog kojeg sam inicirala izmene zakona, ali to nije uneto u ovogodišnji plan rada Ministarstva pravde - otkriva naša tužiteljka Komlen-Nikolić.
Pored piraterije, tužilaštvo je utvrdilo da je kod nas sve češća prevara putem interneta. Tako su dvoje intelektualaca iz Novog Sada i Niša postali žrtve sopstvene naivnosti. Mejlom iz inostranstva su obavešteni da su dobili milionsku novčanu nagradu u igri u kojoj nisu učestvovali. Da bi podigli nagradu, na račune u Holandiji i Engleskoj jedan je uplatio 12.000 evra, a drugi 15.000 evra. Ostali su i bez svojih para i bez nagrade. Sad od tužilaštva traže da otkrije prevaranta i da im vrati novac.
- Smeta mi nerazumevanje razloga za postojanje ovog tužilaštva. Ljudi se ne razumeju u tehniku, zato umanjuju naš značaj. Oko 90 odsto predmeta je iz oblasti piraterije, pa zaključuju da mi samo hapsimo ulične prodavce kompakt-diskova. To je neprimereno uprošćavanje i kompjuterskog kriminala, i naše uloge. Ne mogu da dobijem nijednu informaciju kakva je vizija države o ovom tužilaštvu u okviru reforme pravosuđa. Ne znam ni da li ćemo ostati ili možda biti ugašeni. Za naše probleme jedino je pokazao razumevanje vršilac dužnosti republičkog javnog tužioca Slobodan Radovanović - naglašava tužiteljka Komlen-Nikolić.

Haker „pao“ zbog monitora
Mladi Beograđanin, koji je hakovao server australijske firme i uzeo brojeve oko 600 platnih kartica, nedavno je uhapšen jer je pokušao da tim karticama kupuje u „net šopovima“. Tužiteljka Komlen-Nikolić kaže da su tom momku najpre dopustili da u internet prodavnici kupi monitor, da bi imali validne dokaze za sud.

Maloletna žrtva
- Nedavno mi je bio otac 15-godišnje devojčice čija su fotografija i broj mobilnog postavljeni na neki vebsajt, pa dete maltretiraju neznanci. Zato što je reč o maloletnici, dala sam nalog MUP-u da naloži brisanje njenih podataka, mada za to nismo nadležni - kaže tužiteljka Komlen-Nikolić.

Нема коментара: