brojač poseta

четвртак, 24. април 2008.

Deca za kompjuterom na meti perverznjaka

Deca za kompjuterom na meti perverznjaka

Svako četvrto dete u Novom Sadu koje koristi Internet doživelo je neku vrstu zlostavljanja od ljudi sa četa ili foruma koje posećuju, pokazala su istraživanja agencije „Infologistika“. Najčešće žrtve su deca uzrasta od 10 i 13 godina, ujedno i kategorija češćih posetilaca raznih foruma i čet soba na Internetu. Alarmantni podaci treba da upozore roditelje da se ozbiljnije upoznaju sa aktivnostima koje njihovo dete provodi sedeći za kompjuterom, upozoravaju u agenciji.

- Ovi napadi su direktni, a počinju druženjem na forumima i čet sajtovima sistemom lažnog predstavljanja „lovca“. Nakon određenog vremena druženja i sticanja poverenja „lovac“ zakazuje lični sastanak. Dete je ubeđeno da se upoznaje sa vršnjakom, a iznenađenje se završava nasiljem - kaže Aleksandar Arsenin iz „Infologistike“.

Prema anketi ove agencije u Novom Sadu, žrtve „lovaca“ na Internetu su deca predtinejdžerskog i tinejdžerskog uzrasta od 10 do 13 godina.
- U tom uzrastu deca još ne mogu lako da naprave razliku između normalnog i neuobičajenog stava drugih odraslih osoba prema njima. Putem čet rumova pedofili saznaju sve o detetu: kuda se kreće, šta voli, u kakvim je odnosima s roditeljima, s braćom i sestrama... - navodi Arsenin.
Prema njegovim rečima, pedofil najpre detetu pričaju šale i viceve, potom ga ispituje o seksualnom iskustvu, pa opisuje seksualne tehnike i poze i traži od deteta da obavlja seksualne radnje. Šalje mu i kompjuterske slike i uverava ga kako „to i drugi rade“ i kako je to normalno. Polako, ali sigurno, pedofil stiče poverenje, uveravajući dete da mu je iskreni prijatelj i da njihove tajne samo oni znaju.
- Naravno, sve se to radi sa idejom da se jednoga dana sretnu i u realnom životu - upozorava Arsenin.
Istraživanja „Infologistike“ pokazala su i da većina roditelja u Novom Sadu ne zna šta im deca rade za kompjuterom i kakve stranice posećuju.
- U Novom Sadu na desetine učenica 7. i 8. razreda škole bavi se web prostitucijom pred web kamerama. Roditelji nemaju pojma o tome - ističu u „Infologistici“, pozivajući se na istraživanje. Po njihovom iskustvu, većina roditelja ima stav „bolje da je za kompjuterom, nego da luta ulicom“.
- Često su deca edukovanija od roditelja kada su računari u pitanju i tu se krije zamka slabe kontrole i skrivanja tajni od roditelja. Roditelj ne mora da zna da radi na računaru, ali se mora interesovati i zajedno sa detetom podeliti njegova interesovanja. Stav „bolje da je u sobi, znam gde je...“ ne pruža nikakvu sigurnost ako dete upija ideje zlonamernika putem Interneta. Roditelji moraju biti svesni da, kada se odluče da kupe detetu računar, kreću u novi svet za koji ne treba puno znanja, ali je potrebno opreza i proučavanja detetovih interesovanja - zaključuje Arsenin.

Virtualna devojčica pribavljala dokaze
Kako bi imali i materijalni dokaz za svoja istraživanja, „Infologistika“ je napravila test sa virtualnom devojčicom, izmišljenim likom koji su ubalici u jedan čet rum.
U toku 80 sati koje je „provela“ u sobi za razgovor, „devojčica“ je 162 puta seksualno uznemiravana, 24 puta su joj nuđene seksualne fantazije, a u šest slučajeva joj je otvoreno ponuđen novac za seksualne usluge.

Saveti za roditelje
-upoznajte se sa interesovanjima deteta
-uputite dete na mogućnosti korisnog korišćenja računara
-nenapadno nametnite pravce upotrebe računara
-softverom ograničite računar bez znanja deteta
-pregledajte redovno istoriju korišćenja Interneta i programa
-razgovarajte o sajtovima koje dete posećuje i komentarišite dobre i loše karakteristike

Нема коментара: