brojač poseta

уторак, 22. април 2008.

DEČAK UKRAO ČETIRI MILIONA!

I. V. (16) uhapšen zbog sumnje da je za jednu noć opljačkao dve zlatare u centru Niša i odneo pola kilograma zlatnog i srebrnog nakita

Šesnaestogodišnji I. V. iz Niša uhapšen je zbog sumnje da je za jednu noć opljačkao dve zlatare u centru Niša i odneo pola kilograma nakita, vrednog četiri miliona dinara! Dečak, koji je odranije poznat policiji po pljačkama, u noći između petka i subote najpre je obio zlataru „Marijus" u Obrenovićevoj ulici, a odmah zatim opljačkao je i zlatarsku radnju „Sjaj" u podzemnom prolazu! Policija je u ponedeljak uspela da ga identifikuje i uhapsi, a nakon saslušanja istražni sudija odredio mu je pritvor do 30 dana.

Maloletna braća krajem devedesetih izvršila 1.000 krađa!

Najpoznatija deca lopovi su braća M. B. i S. B. koji su krajem devedesetih godina izvršili oko 1.000 krađa na području čitave bivše Jugoslavije. M. B., tada 13-godišnjak, i njegov godinu dana mlađi brat u popravni dom otišli su s dosijeom od 200 krađa, mada je policija procenjivala da su izvršili barem pet puta više ovakvih krivičnih dela.

Oni su pljačkali šta su stigli, čak i u vreme NATO bombardovanja, kada je stopa kriminaliteta bila minimalna. Novac su trošili na luksuz, jer potiču iz siromašne romske porodice. Čak su jednom prilikom nakon uspešne pljačke avionom otputovali za Crnu Goru. Obojica su nastavila da se kriminalom bave i nakon punoletstva. M. B. trenutno izdržava zatvorsku kaznu zbog krađa, dok je njegov brat u Nišu, ali i on živi od lopovluka.

Nebojša Petković, šef niške kriminalističke policije, kaže da je lopov u zlataru „Marijus" ušao preko krova, dok je prilikom druge pljačke razbio staklo na vratima.

- Maloletnik je razbio prozor na krovu zgrade u kojoj se nalazi zlatara „Marijus" i ušao u radnju, iz koje je ukrao veću količinu zlatnog i srebrnog nakita, vrednog oko 50.000 evra. Iste noći razbio je staklo na vratima zlatare „Sjaj", odakle je takođe ukrao nakit. Radi se o pola kilograma zlatnog i srebrnog nakita. Vrednost ukradenih predmeta iz „Marijusa" je oko dva miliona dinara, dok je šteta koju je pretrpela zlatara „Sjaj" 2.137.000 dinara - rekao je Petković.

Krađu u zlatarama prijavile su radnice, koje su prilikom dolaska na posao zatekle prazne vitrine.

- Kada sam otključala radnju, primetila sam da je skoro sav nakit odnet. Vrata su bila nedirnuta, tako da ništa nije ukazivalo na pljačku. Kasnije sam saznala da je lopov ušao preko krova. Obavestila sam vlasnika radnje, a on je pozvao policiju - kaže radnica u „Marijusu".

Vlasnik zlatare Miroslav Dojčinović očajan je jer nakit nije bio osiguran!

- Ovo nije prvi put da me pljačkaju, ali šteta nikada nije bila ovolika. Pre dve godine ukrali su mi satove u vrednosti od pola miliona dinara, ali sada je šteta mnogo veća - kaže Dojčinović, i dodaje da je razmere štete ustanovio tek kada je uradio popis.

- U prvi mah procenio sam da je šteta nešto preko milion dinara, i to sam prijavio policiji. Međutim, popis je pokazao da su ukradene zlatne minđuše, prstenje, narukvice, privesci i veća količina srebrnog nakita, kao i sedam satova. Umesto 1.141.000 dinara, koliko sam rekao inspektorima, ispalo je da je ukupna vrednost ukradene robe 1.906.984 dinara - kaže Dojčinović. On ističe da je radnja bila zaštićena alarmom i da se uređaj uključio, ali da lopov nije reagovao, već je nastavio sa krađom.

fakti

n U decembru prošle godine jedan Nišlija, vlasnik zlatarske radnje, prijavio je da mu je iz stana nestalo oko 100 kilograma zlatnog nakita

n Nišlija je policiji prijavio da je pokraden dok je bio na zimovanju

n Policija je saopštila da je potraga za razbojnicima u toku, ali oni još uvek nisu uhvaćeni

Iako su od pljačke do hapšenja prošla samo dva dana, lopov je najverovatnije uspeo da unovči veću količinu plena, jer je samo manji deo srebrnog nakita pronađen kod jednog njegovog prijatelja, koji je policiji rekao da mu ga je I. V. poklonio.

- Baš iz tog razloga I. V. je zadržan u pritvoru, koji se obično ne praktikuje kada su u pitanju maloletnici. U toku je pretres stanova osoba koje su bile u kontaktu sa osumnjičenim - rekao je Nebojša Petković, i dodao da se za sada ne zna da li je I. V. pljačku izvršio sam ili je imao saučesnika.

Kako je saopštila policija, I. V., inače učenik prvog razreda srednje škole, višestruki je povratnik u krađama. Počeo je da krade još kao 14-godišnjak, a na njegovoj meti bile su uglavnom trgovačke radnje! Međutim, u Nišu se ne pamti da je neki maloletnik izvršio krađu ovakvih razmera.


Нема коментара: