brojač poseta

недеља, 06. април 2008.

Crnogorskom turizmu nedostaje sezonska radna snaga

Sudeći po potražnji budvanske turističke privrede, ove godine u metropoli crnogorskog turizma biće zaposleno više od 10.000 sezonskih radnika, a svakako najviše njih se očekuje iz okolnih država, uglavnom Srbije, BiH i Makedonije.

TURIZAM U Crnoj Gori u poslednjih nekoliko godina, kako su ranije naveli u Zavodu za zapošljavanje Crne Gore, izražen je veliki nesklad između ponude i tražnje za sezonskom radnom snagom u oblasti turizma i ugostiteljstva. U izveštaju crnogorskog Zavoda za zapošljavanje se navodi da su godišnje potrebe za sezonskom radnom snagom u ugostiteljstvu i turizmu oko 15.000 radnih mesta, od čega se gotovo 80 odsto odnosi na potrebe u primorskim opštinama. Najviše se traže konobari, kuvari, sobarice, mesari, baštovani, pekari, poslastičari, pomoćno radno osoblje, ugostiteljski građevinski radnici i drugi.
Tokom prošle godine su oglašena 9.394 slobodna radna mesta u turizmu i ugostiteljstvu, od čega 7.244 u primorskim opštinama. Najviše u Budvi 3.567, Baru 710, Ulcinju 402, Herceg Novom 1.699, Tivtu 470 i Kotoru 395. S druge strane, na evidenciji Zavoda za zapošljavanje je 2.400 nezaposlenih ugostiteljsko-turističkih radnika, čija je kvalifikacija i starosna struktura veoma nepovoljna. Nedostatak domaće radne snage nadomesti se angažovanjem nerezidentnih lica, kao i đaka i studenata.
Tokom prošle godine je u turističkoj delatnosti angažovano 8.171 nerezidentan na poslovima konobara, recepcionera, kuvara, sobarica i pomoćnih ugostitelja. Najveći broj angažovanih nerezidenata bio je iz Srbije - 46 odsto, zatim iz BiH (25,4) i Makedonije, 19,8 odsto. Ipak, Budva je destinacija gde najviše sezonskih radnika nađe uhlebljenje, pa prema procenama direktora Filijale Zavoda za zapošljavanje Budva Nebojše Vujačića, ove godine se očekuje upošljavanje više od 10.000 sezonaca u metropoli crnogorskog turizma. "Prošla godina bila je izuzetno uspješna.
Zaposlili smo više od 9.000 sezonskih radnika. Ove godine očekujemo da ćemo ispuniti plan, koji je takođe preko 9.000 sezonaca," kazao je Vujačić Tanjugu. Najviše se, prema njegovim rečima, traže kuvari, konobari, pomoćni radnici, baštovani. "Očekujemo izuzetno uspješnu turističku sezonu, i što se tiče sezone i sezonskog zapošljavanja", dodao je Vujačić

Нема коментара: