brojač poseta

недеља, 06. април 2008.

Crna Gora: Vujanović apsolutni pobednik predsedničkih izboraNevladina organizacija Centar za monitoring (CEMI) saopštila je da je kandidat vladajuće koalicije Filip Vujanović apsolutni pobednik predsedničkih izbora. Vujanović je, prema na osnovu 93 odsto obrađenog materijala, osvojio 52,2 odsto glasova birača.

Kandidat opozicione koalicije Srpska lista Andrija Mandić dobio je podršku 19,3 odsto birača, lider opozicionog Pokreta za promene Nebojša Medojević 17,2 odsto, dok je kandidat Socijalističke narodne partije Srđan Milić dobio podršku 11,2 odsto birača.
Ispred zgrade Vlade Crne Gore, u kojoj je smešten izborni stsab vladajuće koalicije, počele su da se okupljaju Vujanovićeve pristalice proslavljajući pobedu.
Slavlje u Podgorici upriličio je i vatromet, a u izborni štab počeli su da pristižu funkcioneri vladajuće koalicije DPS i SDP.

U Crnoj Gori je u 21 sati završeno glasanje za predsednika države i na lokalnim izborima u Herceg Novom i Tivtu. Pravo glasa na izborima do 20.30, pola sata pre zatvaranja birališta, prema procenama nevladinih organizacija koje nadgledaju izbore, iskoristilo je 67,2 odsto birača, što je za oko dva odsto manje nego na parlamentarnim izborima 2006. godine.
Izvršni direktor nevladine organizacije Centar za monitoring (CEMI) Boško Nenezić je na konferenciji za novinare izjavio da je u poslednjim satima "opao" trend izlaznosti i "ako se tako nastavi odziv će biti nešto manji u odnosu na parlamentarne izbore".
Predstavnik CDT je na konferenciji za novinare saopštio da su na dva biračka mesta u Herceg Novom zabeležene 'nepravilnosti'. Članovi biračkih odbora na tim mestimna, kako je objašnjeno, prilikom identifikovanja birača glasno su uzvikivali njihova imena što je suprotno zakonskim propisima o izborima.
Sekretar Državne izborne komisije Slobodan Dragović potvrdio je da su sva biračka mesta u Crnoj Gori otvorena na vreme, u osam časova.Dragović je na konferenciji za novinare rekao da Komisija ne raspolaže podacima o bilo kakvoj nepravilnosti ili nekom problemu na biračkim mestima.
Predsedničke izbore u Crnoj Gori prati više od 800 domaćih i stranih posamatrača.

Ishod predsedničkih izbora trebalo bi da bude poznat do ponoći, mada je Državna izborna komisija saopštila da do utorka neće saopštavati ni preliminirane ni zvanične rezultate o predsedničkim izborima. Glasačka mesta će biti zatvorena u 21 sati.
Nešto više od 490.000 birača se izjašnjavaju danas o četiri kandidata za predsednika Crne Gore, o tome da li će na toj dužnosti u narednom petogodišnjem periodu biti sadašnji šef Filip Vujanović ili neko od trojice opozicionioh kandidata, Nebojša Medojević, Andrija Mandić i Srđan Milić.
Ako predsednik Crne Gore ne bude izabran danas, 20. aprila će biti održan drugi izborni krug u kome će učestvovati dvojica kandidata koji na današnjem glasanju dobiju najviše glasova. Za pobedu u prvom krugu, kandidat mora da dobije više od polovine glasova biračkog tela.
U opštinama Herceg Novi i Tivat se održavju i izbori za lokalne skupštine, a Hercegonovljani će se izjašnjavati i o tome da li će u Zelenici biti podignuti silosi za skladištenje cementa.

Ovo su peti predsednički izbori od uvođenja višestranačakog političkog sistema u Crnoj Gori.Na prvim izborima, 1990. godine, birano je Predsedništvo Crne Gore, kao i predsednik Predsedništva.Od dvojice kandidata za predsednika Predsedništva, tadašnji kandidat Saveza komunista Crne Gore Momir Bulatović pobedio je kandidata Saveza reformskih snaga Ljubišu Stankovića. Bulatović je bio pobednik i na drugim predsednickim izborima, a 1997. godine, njega je zamenio Milo Đukanović, posle unutrašnjeg sukoba u vladajućoj Demokratskoj partiji socijalista.
Sadašni šef države Filip Vujanović je na tu funkciju došao na predsedničkim izborima, u maju 2003. godine, a pre toga predsednički izbori nisu uspeli u decembru 2002. i u februaru 2003. godine, jer na glasanje nije izašao dovoljan broj birača.

Нема коментара: