brojač poseta

среда, 09. април 2008.

Bura u Srbiji zbog Solanine izjave

Havijer Solana
Havijer Solana
Novu buru na predizbornoj sceni Srbije u utorak je uskovitlao spoljnopolitički koordinator Evropske unije, Havijer Solana, izjavom da Brisel mora da učini sve što može da potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Beogradom pre parlamentarnih izbora 11. maja.

Po opštem mišljenju, od ishoda tog glasanja zavisiće pravac kojim će Srbija dalje krenuti, kao i sudbina njenih budućih odnosa sa EU.

Visoki predstavnik za spoljnu politiku i bezbednost Unije obratio se poslanicima Evropskog parlamenta u Briselu u utorak, posvetivši značajan deo svog izlaganja odnosima Unije sa Beogradom.

"Srpskom narodu moramo da damo signal da nam je staklo do njega", rekao je Solana, i dodao da bi voleo da se u istom roku postigne i napredak po pitanju viznog režima sa Srbijom.

Reakcije iz Beograda

Ubrzo je stigao odgovor iz Beograda - Demokratska stranka, Demokratska stranka Srbije, Srpska radikalna stranka i Socijalistička partija Srbije kritikovale su Solaninu izjavu.

Pomenute stranke smatraju da inicijativa Havijera Solane predstavlja "mešanje u izborni proces u Srbiji", dok je Liberalno demokratska partija pozdravila inicijativu evropskog visokog predstavika.

Premijer Srbije Vojislav Koštunica
Premijer Srbije Vojislav Koštunica
Prvi se oglasio ministar prosvete i funkcioner DSS-a Zoran Lončar, koji je optužio Havijera Solanu da se ovakvim izjavama "direktno meša u izbore i u unutrašnje stvari Srbije".

Srpska radikalna stranka je ocenila da je reč o "pokušaju da se obezbedi pobedu na izborima onim političkim snagama koje će priznati nezavisnost Kosova".

Šefica kancelarije Vlade Srbije za pridruživanje EU Tanja Miščević je, s druge strane, rekla za program BBC-ja na srpskom i Radija B92 "Svet u 2" u utorak da je tehnički, što se tiče Srbije, sve spremno za potpisivanje SSP, ali da do njene kancelarije još uvek nije stigla nikakva konkretna ponuda EU.

Predsednik Srbije Boris Tadić nedavno je izjavio da je spreman lično da potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropsko unijiom, ako takva ponuda stigne iz Brisela.

Smrznute šargarepe

Predizborna Srbija je osetljivo tle za nastupe poput izjave Havijera Solane, kaže za BBC dr Majkl Tejlor, stručnjak za istočnu Evropu britanske konsultantske firme Oksford Analitika:

Beograd
Beograd
"Bolje bi mu bilo da se što dalje drži od izbora u Srbiji, koji su do te mere značajni da bi svaka intervencija sa strane bila pogrešno protumačena i tretirana kao uplitanje u unutrašnje stvari Srbije. Mislim da je Solana morao da bude oprezniji, premda shvatam problme sa kojima se suočava. On je prosto osetio da nešto mora da uradi i da mora da pokuša da situaciju preokrene u svoju korist. Ipak bi, po meni, bilo bolje da se držao po strani", kaže dr Tejlor za BBC.

Dr Tejlor upozorava i da Brisel možda potcenjuje opasnost da građanima Srbije koji su naklonjeni evropskim integracijama poćinje da biva dosta obećanja, izjava, najava i ponuda nalik "smrznutim šargarepama koje nikako da se odlede", odnosno pretoče u nešto opipljivo:

"Srbi svakako nisu glup narod, i znaju da su predmet manipulacije. Situacija kao što je ova, u kojima se nudi mala šargarepa, do sada je bilo bezbroj. Srbima treba ili ponuditi bolji vizni režim, ili ga ne treba uopšte nuditi. Instrumentalizacija pitanja kao što su vize samo diskredituje Evropsku uniju. Ona bi morala da ima izgrađen stav o tome šta joj je činiti, i toga bi morala da se pridržava. Ako pokušava da na izrazito politički motivisani način, kao sada, dođe do prečice - u stilu 'Ako mi uradimo ovo onda će oni da učine ono' - neće promeniti situaciju na bolje", rekao je dr Tejlor na kraju razgovora za BBC-jevu redakciju na srpskom jeziku.

Čestitke Vujanoviću i zabrana Del Ponteovoj

Predsedništvo EU je u utorak čestitalo Filipu Vujanoviću na pobedi na predsedničkim izborima u Crnoj Gori, za koje je utvrđeno da su bili slobodni i pošteni.

Ujedno, predsedništvo Unije je pozvalo Crnu Goru da da nastavi reforme kako bi se što pre pridružila EU.

Karla del Ponte
Karla del Ponte
Istovremeno, švajcarsko ministarstvo inostranih poslova sprečilo je bivšu bivšu glavnu tužiteljku Haškog suda i švajcarskog ambasadora u Argentini, Karlu del Ponte, da u nedelju otputuje u Milano, na promociju svoje nove knjige o radu Tribunala.

Portparol švajcarskog ministarstva inostranih poslova je izjavio da u knjizi "postoje izjave koje jedan predstavnik švajcarske vlade ne bi smeo da daje".

Нема коментара: