brojač poseta

субота, 05. април 2008.

Buš završio posetu Hrvatskoj

Američki predsednik Džordž Buš poleteo je danas nešto pre 14 časova iz Zagreba, a na ulasku u avion ispratio ga je postrojeni vod hrvatskih vojnih policajaca iz kontingenta kojim je ta država doprinela misiji NATO u Avganistanu.Buš je smotrom hrvatskih vojnika simbolično zaokružio cilj svoje posete Zagrebu, koja je usledila pošto je sa ovonedeljnog bukureštanskog samita NATO upućena pozivnica Hrvatskoj za pristupanje tom vojnom savezu.
Iako Hrvatska u misiji Međunarodnih snaga za stabilizaciju u Avganistanu (ISAF) ima samo 200 vojnika, Buš je u svakom javnom obracjanju u Zagrebu hvalio Hrvatsku zbog njenog doprinosa očuvanju mira i uspostavljanju demokratije u svetu.
Tako je Buš, u govoru na Markovom trgu u centru Zagreba, danas istakao značaj hrvatskog prisustva u ISAF za borbu protiv terorista i uspostavljanje slobode u Avganistanu.
"Samo je pitanje vremena kada će sloboda pustiti svoj koren u tom trusnom regionu. Kada se to dogodi, milioni će se sećati da je vaša nacija bila uz njih onda kada im je pomoć bila potrebna", rekao je Buš.
Na isti način Buš je pohvalio i Makedoniju i Albaniju koje, osim u Avganistanu, imaju i vojnike u Iraku.Buš je, kako je ranije najavljeno, iz Zagreba otputovao u Soči gde će biti gost ruskog predsednika i budućeg premijera Rusije Vladimira Putina.

Buš sa Sanaderom razgovarao o ekonomiji i vizama
Hrvatski državnicu su dvodnevu posetu predsednika SAD Džordža Buša Zagrebu, osim za proslavu poziva za prijem Hrvatske u NATO, iskoristili i za podsticanje jačanja hrvatsko-američke ekonomske saradnje.
Predsednik Vlade Hrvatske Ivo Sanader i Buš su, tokom prepodnevnog susreta, u čijem središtu su bili integrativni procesi u regionu, razmatrali mugućnost da Hrvatsku poseti i privredna delegacija SAD.
Sanader i Buš su, kako je hrvatski premijer rekao posle sastanka, razgovarali o načinima unapređenja privredne saradnje i povećanju američkih investicija.
Dvojica državnika su se u razgovoru dotakli i mogućnosti ukidanja viza za građane Hrvatske koji putuju u SAD.
Buš je, nakon sastanka, rekao da u tom smislu ne želi da podstične neopravdane nade, ali da će učiniti sve što je u njegovoj moći da se ta želja građana Hrvatske izpuni.
Sanader je, posle sastanka, takođe, izrazio nadu da će Buš sa suprugom Laurom uskoro posetiti hrvatsko primorje.
Hrvatski premijer je, u šali, dodao da je jedino pitanje oko koga se danas nije saglasio sa predsednikom SAD da li je lepše jadransko primorje ili obala Mejna i Kalifornije.
Bušova poseta je u Hrvatskoj iskorišćena i za turističku promociju dalmatinske obale i hrvatske mediteranske kulture. Tako je na sinoćnoj večeri priređenu u njegovu čast pripremljen bogat riblji meni, a točena su i najfinija dalmatinska vina.
Američki predsednik je otišao iz Hrvatske sa dva simbolična poklona koji su, takođe, u znaku Dalmacije. Od hrvatskog kolege Stjepana Mesića za uspomenu je dobio maketu jadranske brodice i flašu arhivskog vina koje je u podrumu "sazrevalo" od 1946. - godine kada je američki predsednik rođen.

Нема коментара: