brojač poseta

субота, 05. април 2008.

Buš i Sanader za ubrzanje integracija u regionu

Predsednik SAD Džordž Buš i hrvatski premijer Ivo Sanader ocenili su danas da integraciju zemalja Jugositočne Evrope u NATO i Evropsku uniju treba nastaviti i ubrzati

Buš i Sanader su, obraćajući se građanima na Markovom trgu u centru Zagreba, poručili da se Makedonija mora ohrabriti na putu prema evroatlantskim integracijama, ali da se u tom smisli moraju podstaći i Srbija, Bosna i Hercegovina i Crna Gora.

"Nadamo se da će i slobodna i prosperitetna Srbija uskoro pronaći mesto koje zaslužuje u evropskoj porodici i živeti u miru sa svojim susedima", rekao je Buš, koji je govoreći o evroatlantskim perspektivama regiona takođe podržao Makedoniju, BiH i Crnu Goru.

Buš je izrazio zadovoljstvo zbog toga što su se Hrvatska i Albanija dobijanjem pozivnice za ulazak u NATO našle na pragu tog vojnog saveza.

"Od ovog trenutka pa nadalje, ukoliko iko ikada bude pretio vašem narodu, Amerika i NATO staće uz vas i niko neće moći da vam oduzme vašu slobodu", rekao je Buš na šta je nekoliko hiljada građana reagovalo burnim aplauzom.
Prema njegovim rečima, narodi Balkana najbolje znaju vrednost slobode budući da su na svojoj koži osetili pogubni uticaj ekstremizma i radikalnih ideologija, a Hrvatska je svojim primerom pokazala da je sloboda cilj za koji se vredi boriti.

"Sa promenama u ovom regionu Evropa stoji na pragu nove budućnosti ispunjene nadom - slobodne, ujedinjene i EVrope bez rata. Znate da radikalne ideologije mogu doneti smrt i destrukciju. Opasnost se nadvila nad slobodu svih ljudi, i ta je opasnost na pragu Evrope", rekao je Buš prebacujući fokus svog govora sa Balkana na krizna područja u Aziji.

"Pitanje je vremena pre nego što sloboda uzme zamah širom te uzburkane regije. Imate ključnu ulogu u ovom vremenu, možete poručiti narodima u ratu da je sloboda ono za šta se vredi boriti. Mnogo ljudi i ne zna koliko je teško da se demokratija izgradi", rekao je Buš.

Za razliku od američkog predsednika, premijer Hrvatske Sanader je govoreći o neophodnosti nastavka uključenja zemalja Jugoistične Evrope u evropske integrativne procese pomenuo i Kosovo.

"Na Kosovu imaju pravo da žive u novom demokratskom poretku koji će štititi manjinske zajednice i uključiti ih u javnu upravu i politički život", rekao je Sanader.

Prema njegovim rečima, i Srbija ima pravo na svoje mesto u Evropi i svetu.

"Srbija je platila cenu svoje promašene bivše politike i Srbija ne samo da ima pravo, već će, uveren sam, i pokazati da je spremna na novu budućnost", rekao je Sanader, i poručio svim državama regiona da nastave putem evroatlantskih integracija.

"Hrvatska će, sve snažnije usidrena u EU i NATO, nastaviti svoju odgovornu misiju na jugoistoku Evrope. U podudarnosti ciljeva EU i NATO vidimo dodatni podsticaj i prostor takvom našem delovanju", rekao je Sanader.

Svečanom obraćanju Sanadera i Buša na Markovom trgu prisustvovali su predsednici i premijeri Albanije i Makedonije Bamir Topi, Sali Beriša, Branko Crvenkovski i Nikola Gruevski.

Buš će dvodnevnu posetu Hrvatskoj završiti ručkom sa najvišim državnim zvaničnicima Hrvatske, Makedonije i Albanije, nakon čega će otputovati u Rusiju, gde će provesti vikend kao gost Vladimira Putina.

Нема коментара: