brojač poseta

уторак, 29. април 2008.

Benzin poskupljuje za četiri dinara

Benzin poskupljuje za četiri dinara
Vratolomni rast cene sirove nafte juče na Njujorškoj berzi, gde je barel koštao rekordnih 120 dolara, verovatno će se odraziti i na cene naftnih derivata na srpskim pumpama. Za sada, međutim, nema zvanične procene koliki će udar na džepove srpskih potrošača izazvati ovaj nepovoljan trend na tržištu crnog zlata.

Aleksandar Popović, ministar rudarstva i energetike, ne želi da, kako kaže, licitira da li nas, kada i koliko poskupljenje čeka. Poslednja korekcija, inače, bila je 19. aprila, kad su cene naftnih derivata snižene u proseku za dva dinara.

-U skladu sa uredbom, mi ćemo po isteku 15 dana napraviti presek za cenu nafte tipa „ural“, uzećemo u obzir odnos između dolara i evra, kao i druge parametre. Potom ćemo predlog poslati na saglasnost ministarstvima trgovine i finansija. Ne postoji mogućnost da naše ministarstvo to ne uradi, jer je to naša obaveza - rekao nam je ministar Popović.
Nebojša Atanacković, predsednik Upravnog odbora AD „Nafta“, veli da su pre deset dana cene snižene za oko dva dinara jer je ministarstvo uradilo presek osam dana pre roka.
- Skoro sigurno je da će cene nafte i njenih derivata u Srbiji znatno porasti. Biće anulirano i nedavno pojeftinjenje od dva dinara, ali će maloprodajna cena ići i iznad toga za još najmanje dva dinara. Prema tome, možemo očekivati poskupljenje od najmanje četiri dinara po litru - procenjuje Atanacković, uz opasku da je aktuelni pad američke valute uzrokovao rekordnu cene sirove nafte.
Tim povodom Hakib Kelil, predsednik OPEK (Organizacija zemalja izvoznica nafte), ocenjuje da nije isključeno da cena sirove nafte uskoro skoči na čak 200 dolara po barelu čak i ukoliko isporuke tog energenta budu adekvatne, prenosi Tanjug. U odnosu na prošlu godinu, cena barela nafte sada je gotovo dvostruko uvećana, dok je samo pre tri godine ista količina koštala oko 50 dolara. Snažan cenovni rast, kakav se sada uočava kod nafte, karakterističan je mahom za razne špekulativne radnje na svetskom tržištu.

Vrsta benzina

trenutne cene

19. aprila cene pre

Super

98,80

101,10

Bezolovni

98,80

101,10

Evrodizel

91,50

94,40

Dizel

83,90

86,50


Нема коментара: