brojač poseta

субота, 29. март 2008.

RAT ZBOG LAŽI?

Rat u Iraku počeo je tako što su Nemci bez ikakve provere preneli informaciju SAD da se Sadamovo biološko oružje nalazi u pokretnim laboratorijama i da zato UN ne mogu da ga nađu. Ovu „tajnu" odao im je jedan irački azilant, koji je, ispostavilo se, običan mitoman!

Rat u Iraku počeo je zahvaljujući grešci koju su pre pet godina napravili agenti obaveštajne službe Nemačkog BND-a! BND je, naime, Amerikancima poslao potpuno neproverene „dokaze" o tajni oružja za masovno uništenje za kojim je tada tragao ceo svet i koje je tobože razvijao režim pokojnog iračkog predsednika Sadama Huseina!

Poslednji Sadamovi dani

Čuvari zatvora u Bagdadu zvali su ga VIC (Very important criminal) i čak su mu dopustili da u blizini ćelije uzgaja malu baštu. Ostatak sveta ga je poznavao kao Sadama Huseina, čoveka koji je u svojoj 20-godišnjoj vladavini kriv za smrt stotina hiljada ljudi. Priliku da uđe u prostorije u kojima je zloglasni diktator proveo poslednje dane prvi su imali novinari CNN-a.

- Kad je ustao, nije ni znao da mu je to poslednji dan u životu. Bila je zima i jako hladno. Okupao se na skroman način i obukao tamno odelo koje je stalno nosio na suđenju. Pozdravio se sa čuvarima i ušao u vozilo koje ga je odvezlo na smaknuće - ispričao je novinarima američki general Dag Stoun. Sadam je čuvarima na odlasku rekao da njegove stvari predaju advokatu i kažu njegovoj ćerki „da će se s bogom naći čiste savesti". U svom vrtu Sadam je vreme najčešće provodio pušeći cigare i pišući dnevnik.

Do ovih „neverovatnih" informacija Nemci su došli tako što im je jedan irački azilant koji živi u Nemačkoj ispričao da UN ne može da nađe oružje za masovno uništenje za kojim toliko traga jer se ono nalazi u pokretnim laboratorijama. Vrh obaveštajne službe je tu informaciju bez ikakve provere preneo državnom vrhu SAD. Tek posle nekoliko meseci ispostavilo se da je poverljivi izvor BND-a, izvesni Rafed, običan mitoman i lopov!

„Vlada u Berlinu do dan-danas odbija da prizna ikakvu odgovornost za tu katastrofalnu grešku", piše „Špigl", otkrivajući da je čovek BND-a koji je „otkrio" veliki deo „dokaza" bio zapravo „hohštapler i lažov".

Blamaža BND-a počinje u zimu 1999. u Cirndorfu, bavarskom logoru za azilante u kojem je bio i Iračanin Rafed, tada star 32 godine.

Rafed, diplomirani hemičar po struci, sasvim je drugačije zamišljao slobodu na Zapadu. U Cirndorfu, logoru za azilante koji dosta liči na zatvor, važilo je, međutim, pravilo da se čak i za odlazak do obližnjeg Nirnberga mora imati pisana dozvola.

I baš tu, u Cirndorfu, počinje priča o čoveku kog je Bela kuća isprva želela da uživo predstavi javnosti, a Holivud već smišljao scenario za film o njegovom životu.

Naime, BND u Cirndorfu ima službu koja rutinski ispituje sve Iračane koji podnose zahtev za azil. Mladi Iračanin je delovao poverljivo i trezveno, tako da je lično poželeo da ga ispita čovek čiji nadimak u BND-u glasi „doktor" - službenik zadužen za hemijsko oružje, koji je važio za otvorenog i simpatičnog, ali veoma, veoma ambicioznog čoveka.

Šreder bio protiv rata!

Bivši nemački kancelar Gerhard Šreder i njegove kolege u Parizu i Moskvi bili su protiv rata, ali šta to vredi kad su baš Šrederovi agenti dali Amerikancima glavni „argument" za napad na Irak! Bilo je ozbiljnih sumnji u verodostojnost Rafedovih „otkrića", ali niko nije rekao „stop", pa se tako dogodilo da su izmišljotine jednog azilanta pomogle da se opravda irački rat.

I upravo je „doktoru" Rafed pružio „ključno objašnjenje" zašto inspektori UN nisu mogli da nađu oružje za masovno uništenje o kojem se tada toliko govorilo na Zapadu - zato što su pokretne laboratorije bile instalirane na teretnim vozilima! BND je tada napravio velik broj poverljivih izveštaja o ispitivanju Rafeda i poslao ih u Vašington. Šef CIA Džordž Tenet ocenio je tada da je mladi Iračanin „izvor informacija od neprocenjive vrednosti".

Posledice Rafedovih laži su, u punom obimu, bile vidljive 5. februara 2003. godine. Toga dana je, držeći u ruci ampulu navodnog biološkog oružja, američki državni sekretar Kolin Pauel „objašnjavao" svetu u sedištu UN u Njujorku da je protiv „opasnog" Iraka zbilja neophodno zapodenuti novi rat.

Amerikanci su Rafeda ispitali tek 2004. godine i vrlo brzo zaključili da je on običan lažov.

Iz štaba Kolina Pauela kasnije se čulo da „Nemci, u najmanju ruku, snose saodgovornost" za irački rat, a sa iste strane Atlantika stigle su i pritužbe da BND nije bio „voljan ni sposoban" da svoj izvor pravilno proceni.

U celoj ovoj priči o gubitnicima, ratu i žrtvama, špijunima i azilantima, visokoj politici i niskim željama, ima i dobitnika - to je Rafed! On je, kažu obavešteni, zaradio šestocifrenu sumu evra, dobio je nemačko državljanstvo, BND ga i dalje štiti, a za njega i njegovu drugu suprugu (Marokanku) i sina rođenog u Nemačkoj traži se, kako piše „Špigl", nov identitet.

„Špigl" podseća da je BND napravio propust u istraživanju Rafedove biografije, jer se danas zna da je on pobegao iz Iraka 1998. godine - ne iz političkih razloga, već zato što je u svojoj firmi ukrao opremu vrednu 1,5 miliona iračkih dinara.

Нема коментара: