brojač poseta

понедељак, 31. март 2008.

Otac ubio ćerku zbog četovanja na“Fejsbuku”

Jednu devojku u Saudijskoj Arabiji otac je prebio, a potom je i ubio zbog četovanja sa muškarcen koga je upoznala na sajtu “Fejsbuk”, piše britanski Dejli mejl.


Slučaj je prijavljen na informativnom sajtu Saudijske Arabije i prikazan je kao primer “razdora” koji sajt “Fejsbuk” izaziva u islamskoj naciji.
Vodeći saudijski propovednik rekao je za Al-Arabiju da “Fejsbuk” predstavlja “vrata pohlepe” za žene i pozvao je da se taj sajt blokira kako bi se sprečio društveni “razdor”.
Šeik Ali al-Maliki rekao je još da žene šalju “otkrivene fotografije” i da se na sajtu, koji je postao popularan među mladim Saudijcima, “ponašaju loše”. Internet programeri kažu da mladi Saudijci koriste “Fejsbuk” za flertovanje, a koriste i “video pozive”.

Saudijska Arabija nameće surovi oblik sunitskog islama koji zabranjuje
“mešanje” muškaraca i žena koji nisu u vezi, zabranjuje ženama da voze i zahteva od njih da nose maramu na glavi i da se pokrivaju u javnosti.
Jedna korisnica Fejsbuka u Saudijskoj Arabiji rekla je da bi blokiranje sajta bilo beznačajno jer bi se ljudi jednostavno prebacili na slične sajtove.
Ova dvadesetsedmogodišnja žena koja nije želela da bude imenovana, priznala je da mnogi mladi Saudijci koriste “Fejsbuk” kako bi došli u kontakt sa članovima suprotnog pola.
“U Saudijskoj Arabiji mi više živimo virtuelni život nego pravi život. Poznajem neke ljude koji imaju onlajn romansu sa osobama koje nikada nisu upoznali u pravom životu”, kaže ona.
“Mnogi od nas okoriste Fejsbuk i za druge stvari, kao što su razgovori o ljudskim pravima i pravima žena. Na Fejsbuku možemo da protestujemo zbog zatvaranja blogera što je nešto što ne bismo mogli da uradimo na ulici”.

Нема коментара: