brojač poseta

понедељак, 31. март 2008.

KOSOVSKA KRIZA DRMA VLAST U ČEŠKOJ

Premijer Češke Mirek Topolanek otvoreno priznao da EU i NATO vrše na njega veliki pritisak da prizna lažnu državu Kosovo

Česi na mukama... Predsednik Klaus i premijer Topolanek pod velikim pritiskom NATO-a

Češki premijer Mirek Topolanek namerava da ubedi ministre da na sednici vlade u sredu glasaju za priznanje Kosova. Međutim, za priznanje lažne države Kosovo od 18 ministara češke vlade zalaže se njih samo četiri, dok je osam odlučno protiv. Takođe, odlučno protiv nezavisnosti srpske pokrajine jeste i češki predsednik Vaclav Klaus.

Zbog svega toga, upozoravaju analitičari, može se desiti da u Češkoj zbog Kosova dođe do ozbiljne krize vlasti! Premijer Topolanek otvoreno kaže da trpi velike pritiske iz NATO-a da prizna lažnu državu i napominje da je lično protiv toga!

- Ipak, nemamo drugu šansu nego da to uradimo sada. A i bolje je sada nego uoči srpskih izbora - rekao je Topolanek za „Hospodarske novine".

- Ne krijem svoje rezerve prema kosovskoj nezavisnosti, smatram da je to čir na zapadnom Balkanu za koji ne postoji dobro rešenje. Srbi su naši tradicionalni partneri, s njima imamo vekovnu istoriju dobre saradnje, savezništva i prijateljstva. Konačno, imamo tamo i znatne privredne interese - objasnio je Topolanek, i otvoreno rekao da EU i NATO vrše veliki pritisak na Češku:

- Mi na Kosovu imamo svoje vojnike. Oni, ako ne usvojimo nezavisnost Kosova, faktički postaju okupaciona vojska. Ako ne priznamo nezavisnost, to će narušiti naše odnose u EU i NATO-u - rekao je Topolanek, i iskreno priznao:

- Kada ne bismo morali, nikad ne bismo priznali Kosovo!

Češki premijer, prema pisanju „Hospodarskih novina", želi da ima rešen problem Kosova pre samita NATO-a koji počinje u sredu u Bukureštu. Za priznanje nezavisnosti Kosova su, prema računicama koje je pre nekoliko dana izneo ovaj list, svega četiri od 18 ministara, osam su protiv, a ostali oklevaju.

Odlučno protiv priznanja lažne države Kosovo je i predsednik Češke Vaclav Klaus, osnivač i lider najveće vladine partije Građanske demokratske stranke, a protiv su i obe parlamentarne opozicione stranke - komunisti i socijaldemokrate.

Kako pišu češki mediji, SAD su zapretile Češkoj obustavljanjem vojne pomoći ukoliko ne prizna Kosovo!

Нема коментара: