brojač poseta

понедељак, 31. март 2008.

HVO PRODAVAO ORGANE ŽRTAVA!

Marko Grabovac, šef Komisije za traženje nestalih u Brodu, tvrdi da su Hrvati 1992. kasapili zarobljene Srbe, bošnjačke i romske žene i decu da bi prodavali njihove organe, a žrtve potom bacali u masovnu grobnicu u Sijekovcu

Prodavali organe žrtava i za 20.000 maraka... Marko Grabovac pokazuje mesto zločina

Pripadnici regularne Vojske Hrvatske i Hrvatskog veća odbrane koji su kontrolisali područje Bosanskog Broda od maja do oktobra 1992. godine prodavali su organe srpskih logoraša sa teritorije ove opštine, tvrdi predsednik Udruženja porodica zarobljenih i nestalih lica u Brodu Marko Grabovac!

Grabovac: Nestala tri autobusa puna dece

Marko Grabovac tvrdi da su u maju 1992. godine na područje Broda stigla četiri autobusa sa izbeglicama iz istočne Bosne. Putnici iz jednog od njih završili su u masovnoj grobnici u Sijekovcu, dva su otišla prema mestu Dubočac, a jedan je prešao hrvatsku granicu. Prema Grabovčevim rečima, putnicima iz tri autobusa izgubio se svaki trag.

- Tu je bilo ukupno 218 putnika, a radilo se o ljudima svih nacionalnosti, pretežno o deci! Pali su pravo u ruke hrvatskim vojnicima! Plašim se samo da bi i ovaj stravičan zločin mogao da bude pripisan Srbima, iako nijedan pripadnik JNA ili Vojske RS nije bio na ovom području kada se sve ovo dešavalo - kaže Grabovac.

Kao dokaz za svoje tvrdnje Grabovac navodi svedočenje jednog hrvatskog oficira koji mu je preneo sve monstruozne detalje o trgovini organima. Taj oficir je priznao da su u ovaj neljudski posao, osim hrvatskih jedinica, bili umešani i pripadnici nekih međunarodnih misija, a Grabovčevo udruženje poseduje i druge dokaze da se taj monstruozni, a neistraženi zločin zaista desio.

- Imamo pouzdane podatke da su organi žrtava odvoženi preko hrvatske granice takozvanim „belim helikopterima" sa fudbalskog stadiona u Brodu! U ovaj gnusni posao bila su uključena dva hirurga iz Slavonskog Broda, jedan muškarac i jedna žena! Prema našim saznanjima, organi srpskih logoraša prodavani su i za 20.000 maraka! - otkriva Grabovac.

On ističe da mu se hrvatski oficir, kojem je Grabovac obećao da neće otkriti njegov identitet, sam javio Udruženju i ispričao ove šokantne detalje. Marko Grabovac kaže da je gotovo sigurno da su Hrvati trgovali organima logoraša, ali i zatočene dece, koja će kasnije završiti u masovnoj grobnici u Sijekovcu. Iz te grobnice je juna 2004. godine izvađeno 59 tela. Ova tela, iako su na teritoriji Srpske, pod velom tajne iskopali su članovi federalne Komisije za traženje nestalih.

- Mi smo tragali za osam sijekovačkih žrtava. Međutim, nakon što smo ih pronašli, u neposrednoj blizini je pronađena još jedna masovna grobnica, iz koje je iskopano 51 telo! Prema saznanjima do kojih smo došli, reč je o putnicima iz jednog od četiri autobusa koje su hrvatske snage u maju 1992. godine presrele i na najmonstruozniji način pobile! Ni na jednoj ekshumiranoj žrtvi nije pronađen ni komad odeće, što upućuje na to da je nad tim ljudima prethodno vršena neljudska „obrada". Imamo još nekih indicija koje upućuju na to da su živi ljudi podvrgavani priručnim operacijama u kojima su im vađeni vitalni organi, kojima su monstrumi trgovali - kaže Grabovac.

Ni Mengele im nije ravan... Pripadnici HVO-a

Grabovac smatra da su žrtvama koje su bačene u tu grobnicu likvidacijom samo prekraćene muke. Jer, pretpostavlja se da su žrtvama prethodno bili izvađeni svi vitalni organi. Sada je to nemoguće utvrditi, jer je federalna Komisija za traženje nestalih ekspresno izmestila posmrtne ostatke.

- Nisu nam dozvolili da priđemo, ni nama iz Udruženja, ni medijima! Pokupili su kosti i odvezli ih u Visoko, tvrdeći da je reč o žrtvama iz Drugog svetskog rata! Međutim, analiza kostiju koja je urađena u Londonu pokazala je da su to žrtve iz ovog rata. Sada kada imamo saznanja o kakvim radnjama je ovde reč, razumljivo je zašto se sve skrivalo! - zaključuje Grabovac.

On ističe da su iskopavanja iz masovne grobnice u Sijekovcu izvršena 2004. godine iznenada, bez ikakve najave, i da su tela žrtava sklonjena „navrat-nanos". Prema njegovim rečima, ceo postupak predvodila je kantonalna tužiteljka iz Zenice Enisa Adrović.

- O monstruoznosti ovog zločina govori i to da je među 59 tela ekshumiranih iz ove masovne grobnice bilo i 23 dece! Uspeli smo da dođemo do saznanja da se radilo o deci bez roditelja iz različitih prihvatnih domova sa područja Zvornika, Srebrenice i Žepe, a među žrtvama bilo je i Bošnjaka, Roma, Srba i Hrvata! Ubice nisu birale ni nacionalnost ni godine, jer radilo se o veoma unosnom poslu! Na trgovini organima je neko, gotovo je sigurno, zaradio veliki novac, nešto kao Hašim Tači na Kosovu! - zaključuje Grabovac.

Нема коментара: