brojač poseta

понедељак, 31. март 2008.

BOMBAŠI S ISTOKA STIŽU!

Postoje ozbiljni dokazi da teroristi spremaju napade na zemlje EU, upozorio je bavarski ministar policije Joakim Herman posle sastanaka s predstavnicima bezbednosnih službi SAD

Na meti terorista... Najugroženije Italija, Španija, Francuska i Nemačka

Islamistički teroristički napadi na Italiju, Francusku, Španiju i Nemačku mogući su u predstojećih nekoliko meseci, rekao je bavarski ministar unutrašnjih poslova Joakim Herman u intervjuu za agenciju DPA posle sastanaka s predstavnicima bezbednosnih službi u Sjedinjenim Državama.

U svetu više muslimana nego katolika

Broj muslimana u svetu (19,2 odsto) odnedavno je prerastao broj katolika, kojih je 17,4 odsto, pokazuju podaci iz vatikanskog godišnjaka. Brojke se temelje na podacima UN iz 2006.

- Ako se računa broj hrišćana različitih veroispovesti - katolika, pravoslavnih vernika, anglikanaca, protestanata, taj će procenat biti 33 odsto svetske populacije - saopšteno je iz Vatikana. Povećanje broja stanovnika muslimanske veroispovesti rezultat je većeg broja dece u muslimanskim porodicama, za razliku od manjeg broja potomaka u porodicama hrišćana.

Herman je rekao da bi „u predstojećih nekoliko meseci u Evropi mogli da se očekuju krvavi napadi". On je dodao da ipak „nema razloga za paniku", jer ni Nemci ni američke vlasti za sada nemaju nikakve dojave o konkretnim planovima, ali da je „sada više nego ikada potrebno biti na oprezu".

Herman je rekao da su ga američke vlasti obavestile da u ovom trenutku smatraju da je potencijalni napad na evropske zemlje verovatniji nego napad na SAD. Visoki nemački zvaničnik smatra da su najverovatniji potencijalni ciljevi zgrade američkih i jevrejskih institucija u Evropi.

- Nažalost, ne možemo pred svaku od tih zgrada da postavimo po još deset policajaca - rekao je on. Umesto njih, angažovane su tajne službe i policija kako bi se unapred otkrila bilo kakva moguća zavera.

Herman se u Vašingtonu sastao sa predstavnicima FBI, CIA, predstavnicima Pentagona i Stejt departmenta.

U međuvremenu, britanski MI5 i antiteroristička policija počeli su temeljno proveravanje hiljada naučnika koji rade u laboratorijama u Britaniji zbog indicija da su se teroristi Al Kaide infiltrirali u engleske laboratorije, ne bi li se nekako dokopali uzoraka smrtonosnih virusa.

Provere uključuju detaljno ispitivanje porodičnog stabla, političkih pogleda i prijatelja, a agenti trenutno „češljaju" oko 800 laboratorija u bolnicama, na univerzitetima i po privatnim firmama u kojima osoblje ima pristup strogo čuvanim virusima poput ebole. Policija strahuje i da je provera studenata koji se upisuju na biohemiju u Britaniji slaba.

- Osim samih zaposlenih, proverava se i koliko je lako ući u prostorije u kojima se nalaze virusi - rekao je jedan agenat.

Da strahovi MI5 nisu neopravdani govori podatak da je u SAD 2001. godine petoro ljudi umrlo pošto su preko pisama zaraženi sporama antraksa. Do dana današnjeg počinioci ovog zločina nisu uhvaćeni.

U severnom Londonu je 2003. godine jedan od članova Al Kaide pokušao da napravi smrtonosni otrov „ricin" u svom stanu.

Нема коментара: