brojač poseta

понедељак, 31. март 2008.

BLOKIRAĆEMO SRBIJU!

Radnici kraljevačkog „Magnohroma" zapretili da će sutra, ukoliko se ne sastanu sa predstavnicima Vlade Srbije, štrajkovati na ulicama Kraljeva, Beograda i drugih većih gradova

Isteraće svoje... Kraljevčani odlučni da naplate svoj rad

Ukoliko do sutra u Kraljevu ili Beogradu ne bude organizovan sastanak predstavnika Vlade Srbije i radnika „Magnohroma", na ulice će izaći više od dve hiljade Kraljevčana, a nije isključeno da će biti organizovani veći protesti u Beogradu i drugim gradovima. To su zapretili radnici ovog preduzeća, koje je, kako kažu, odavno izdalo strpljenje da „mirno" čekaju isplatu 12 zaostalih plata.

DALI 100 GODINA RADA

Radnici „Magnohroma" ogorčeno protestuju jer nije redak slučaj da su i po dva-tri člana iz jedne porodice bila zaposlena u ovom preduzeću.

- Ni u snu nisam verovao da ću doživeti da budem gladan. Pa, moja kuća je „Magnohromu" dala 100 godina života, jer toliko godina radnog staža u preduzeću imamo moj otac, žena, sin i ja! - govorio je vidno uzbuđen Milutin Bukonjić.

Predsednik opštine Kraljevo Miloš Babić uputio je pismo premijeru Srbije Vojislavu Koštunici i resornim ministrima u kojem traži da do sutra organizuju sastanak na kome će se naći rešenje za probleme radnika „Magnohroma". U suprotnom, „radnici ovog preduzeća i građani biće prinuđeni da organizuju velike proteste", navodi se u dopisu upućenom premijeru, potpredsedniku Vlade Božidaru Đeliću, ministru finansija Mirku Cvetkoviću i ministru ekonomije i regionalnog razvoja Mlađanu Dinkiću.

To je epilog protesta radnika „Magnohroma" kojima se duguje oko 12 plata i koji su bučnim protestima pod prozorima Velike sale Skupštine opštine pre tri dana prekinuli sednicu lokalnog parlamenta. Odbornici su tog dana omogućili predstavnicima radnika da se obrate Skupštini i javnosti u direktnom prenosu na TV Kraljevo.

- Većinski vlasnik, preduzeće „Global stil", došao je da nas opljačka, isekao je i u staro gvožđe prodao dve rotacione peći, odneo je prese, a niko u gradu nije ni prstom mrdnuo - rekla je jedna od radnica „Magnohroma" Desanka Korićanac.

Radnici optužuju lokalnu samoupravu, Vladu i Agenciju za privatizaciju što nisu prošlog leta reagovali na upozorenja da „Global stil" krši kupoprodajni ugovor, koji je raskinut tek pre tri meseca. Najčešće prozivan na sednici lokalnog parlamenta bio je predsednik opštine Miloš Babić.

- Bar 15 puta sam prošle godine išao u Vladu Srbije zbog „Magnohroma", u pokušaju da novim vlasnicima pomognem da pokrenu proizvodnju. I mene su prevarili. I moji roditelji radili su u „Magnohromu" i nisam ja prodao preduzeće - rekao je Babić.

Radnici „Magnohroma" su pozvali odbornike i rukovodstvo opštine da sa njima pođu u sutra na proteste u Beograd. Odbornici su ovlastili predsednika opštine da udovolji zahtevima „magnohromaca" i nađe novac za iznajmljivanje 20 autobusa koji će, ako Vlada ne bude reagovala na pismo, prevesti ljude do Beograda.

Нема коментара: