brojač poseta

понедељак, 31. децембар 2007.

BO

Slonovi su najveća turistička atrakcija Indije, Šri Lanke i Tajlanda, lokalno stanovništvo im se divi i klanja, a turisti ih ponekad doživljavaju kao igračke za zabavu

Ejmi ima samo tri godine, voli da se igra, skače i brčka u vodi. Ali ona nije dete, nego slonče koje sa svojim najboljim prijateljem i mahutom Pukarom bezbrižno provodi dane u toplom Tajlandu. Njeni preci su pre samo dva veka slobodno lutali džunglama južne i jugoistočne Azije, a danas ona i nekoliko hiljada njenih rođaka opstaju zahvaljujući entuzijazmu prirodnjaka i turista koji ih smatraju velikom atrakcijom, ali ne znaju uvek na koji način da im priđu.

Nekada su slonovi korišćeni u ratnim pohodima, za prenos građe i prevoz ljudi. Još od starih vremena postali su deo folklora i narodnih pesama, a našli su svoje mesto i u religiji, posebno u hinduizmu. Ne čudi zato što je bog Ganeš, s telom čoveka i glavom slona, obožavan kao znak sreće, zdravlja i prosperiteta.

Najčešće greške turista

Slonovi rado pristaju da ih turisti timare, kupaju i maze. Ipak, treba im prilaziti sa puno opreza, jer su, u suštini, divlje životinje. Najveća greška koju turisti prave jeste što bukvalno maltretiraju mladunce, iako misle da se tako samo zabavljaju. Slončićima prilaze bez prisustva dresera, skaču im na leđa, vuku ih za uši kako bi napravili što zanimljiviju fotografiju, a majka slonica, logično, odmah se uznemiri i staje u zaštitu deteta. Zato treba biti na oprezu i nikad ne ostajati sa slonovima bez dresera. Oni slušaju samo njegove komande.

Slonovi su sada jedna od glavnih atrakcija i zaštitni znak turizma toplih azijskih zemalja. Nigde na kugli zemaljskoj turista neće biti u prilici da tako blizu priđe ovim veličanstvenim životinjama, jaše ih i poigra se s njima. Ali i zato su potrebni predznanje i kultura ponašanja.

U Indiji ih smatraju domaćim životinjama još od prastarih vremena. Pripitomljeni slonovi počinju trening kada napune tri godine. Žive pod zaštitom svog mahuta koji je, pored majke, najvažnija osoba u njihovom životu i ima najviše uticaja na njihov razvoj. Njih dvoje će tokom godina treninga, ali i druženja, razviti uzajamno verovanje i ljubav. Zato će mahut moći da kontroliše slona prostim verbalnim komandama i dodirom, a ponekad će biti dovoljan samo pogled.

Porodice koje odgajaju slonove, bilo na Tajlandu ili u Indiji, generacijama prenose ovo znanje s kolena na koleno, a životinje se tretiraju kao rod najrođeniji. Zato i ne čudi što im u glavnom gradu Radžastana, Džajpuru, svake godine tradicionalno priređuju čuveni festival. Nakinđureni slonovi se šepure gradskim ulicama dok ih oduševljena publika pozdravlja. I baš u vreme festivala mladi mahut Radža svog slona je prvi put neobično lepo ukrasio.

- Slonovi su svete životinje, a svoju slonicu Šivu volim kao svoju porodicu - oduševljeno priča ovaj dečak. Ovom rečenicom se tek shvata kakav se odnos razvija između mahuta i slona. Neki bi čak rekli da se telepatski razumeju.

Nešto severnije, u brdovitom Nepalu, pripitomljeni slonovi se koriste za ekskurzije kroz džunglu i zabavu turista u nacionalnim parkovima i rezervatima. Nepalci su im, međutim, pronašli i jednu novu ulogu. Svake godine se u ovoj zemlji održava svetsko prvenstvo u slonovskom polou, prestižno takmičenje na koje se dovode slonovi iz celog sveta.

Na Šri Lanki slonovi takođe imaju važno mesto u svakodnevnom životu, a posebno je poznato sirotište za slonove Pinavela, u kojem danas živi 65 slonova koji su glavna turistička atrakcija regiona oko glavnog grada Kolomba.

Ali, možda nigde u ovom delu sveta slonovi nisu tako popularni kao na Tajlandu. Oni su važan deo tamošnje kulture i načina života. Tradicionalni su simbol kraljevske snage, esencijalni deo budističke umetnosti i arhitekture i duhovni mentor ljudima u svim životnim putevima, pa su svoje mesto našli i na kraljevskoj zastavi. Pošto su inteligentni, imaju neverovatan osećaj za ritam, a ni njihova masa im ne smeta da se često njišu po taktu muzike. Zato su glavni zabavljači na brojnim festivalima. Ovo nije jedini njihov talenat. Slonovi na Tajlandu igraju redovno fudbalske utakmice. Neverovatno zanimljivo je gledati životinje teške pet tona kako trče i šutiraju ogromnu loptu. Jeste da slonovima upravljaju ljudi, ali oni stariji slonovi, koji dugi niz godina igraju fudbal, znaju svaki gol da proslave na sebi svojstven način.

Koliko su cenjeni na Tajlandu govori i praznik koji se proslavlja njima u čast. To je Nacionalni dan slonova, koji se svake godine održava na ulicama Čajeng Meja, najvećeg grada u unutrašnjosti zemlje. Tada se priređuje velika gozba za sve slonove, koji posle toga defiluju gradom. Ljudi se prema njima odnose kao prema bogovima i kraljevima.

Нема коментара: