brojač poseta

понедељак, 17. септембар 2007.

POBEDITE MUCANJE

Poremećaji govora kod dece mogu biti sprečeni kroz terapiju sa logopedom i uz savetovanje roditelja

Mucanje je najpoznatiji poremećaj govora, koji se manifestuje ponavljanjem, produžavanjem, zastajkivanjem, umetanjem glasova, slogova ili reči u toku govora. U težim slučajevima može doći i do potpunog prekida u verbalnoj komunikaciji. Poremećeno je disanje i fonacija, a osoba je svesna svog problema, pa se javlja i strah od govora.

Nada Dobrota, profesor sa Fakulteta za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju, ističe da je prvi kritičan period za pojavu mucanja između druge i treće godine, ali se oko 90 odsto slučajeva javlja oko četvrte godine.

- Mucanje je po učestalosti drugi govornojezički problem, koji ima jedan do dva odsto populacije. Veliki broj dece prestaje da muca spontano, pod uslovom da se porodica i okolina adekvatno ponašaju, u suprotnom, potrebna je pomoć logopeda. Do mucanja dolazi kada se istovremeno udruži više faktora, a nasledni faktor ima do 60 odsto uticaja. Najnovija istraživanja ukazuju da na mucanje utiču i određene hromozomske promene. Mucanje mogu da izazovu i stresne situacije kao što su polazak u vrtić ili školu. Razgovor sa autoritetom je provocirajući faktor za dete koje ima predispoziciju za pojavu mucanja. Problem se može javiti u pubertetu, ali je to obično posledica neizlečenog mucanja - objašnjava Dobrota.

Vežba pomaže u lečenju

- smanjenje brzine govora radi uspostavljanja pravilnog ritma govora

- polagano započinjanje izgovora glasova u reči

- prolongiran izgovor samoglasnika, kao kod pevanja

- kontinuiran izgovor, bez pauze na kraju reči

- lagana i tiha artikulacija

- vežbama disanja uspostaviti normalno disanje za pravilan izgovor

Mucanje se tri puta češće javlja kod muškaraca nego kod žena, a osobe sa ovim problemom su obično veoma inteligentne. Ukoliko primetite da vaše dete ima govorne probleme, obavezno se obratite logopedu.

- Terapijom mucanja bi trebalo da se bave isključivo logopedi sa licencom. Veliki problem je što se porodica obraća stručnjacima tek kada je mucanje akutno i kada dete više ne može da kaže ni "dobar dan". Mucanje može biti sprečeno kod dece kroz terapiju i savetovanje roditelja. Potrebno je najmanje godinu i po dana intenzivnog tretmana i, ukoliko pacijent dobro govori narednih šest meseci, smatra se da je problem rešen - kaže Dobrota.

Prema osobi koja muca u razgovoru treba biti strpljiv i usmeriti pažnju na ono šta govori, a ne kako to čini. Ne treba izbegavati govorne situacije, ne završavati reči ili rečenicu umesto te osobe.

1 коментар:

Анониман је рекао...

aZdravo ! Ja sam cetrnaesto godisnja devojcica. I mucam vec 3 ipo godine. Bila sam jedno vreme kod logopeda. I vezbala sam skoro mesec dana. I govor mi se manje vise poboljsao. Ali sada sam opet pocela da mucam kao pre. Sta da radim?