brojač poseta

среда, 29. август 2007.

KUDA U SEPTEMBRU I OKTOBRU

U septembru je izbor broj jedan turska obala istočno od Antalije, dok je u oktobru Egipat neprikosnoven

Kada razmišljate o odmoru u septembru i oktobru na Mediteranu i malo dalje, trebalo bi da uzmete nekoliko važnih faktora u razmatranje, a najvažniji su vremenske prilike i temperatura morske vode, jer ko je lud da ide na more a da ne može da se kupa i sunča. Naši favoriti za ovo doba godine su Turska, Egipat, Tunis, Kipar i Ujedinjeni Arapski Emirati. Verujte nam, provereno je!

Turska obala je broj jedan destinacija za turiste u septembru. Vreme je i dalje toplo, a prve blage promene se mogu primetiti tek krajem meseca, i to u vidu toplog kraćeg pljuska. Čim se sunce probije kroz oblake, počinje da prži. Temperatura mora je takođe dobra, tako da su plaže i dalje krcate. Ipak, nije na celoj obali vreme isto. Egejska je nešto hladnija, iako temperatura u septembru i oktobru uglavnom prelazi 30°C. Toplije je u Antalijskom zalivu, s tim što je u oktobru znatno prijatnije na istočnoj strani, od Antalije do Alanje, dok je okolina Kemera idealna za septembar.

Što se Tunisa tiče, u septembru je prilično toplo. Jutarnje temperature su oko 20°C, a maksimalne dnevne oko 30°C, dok je more prilično toplo. Ovakvo vreme se često zadržava do polovine oktobra, mada zna neki topao pljusak da pomrsi račune, a ovaj mesec je za sve one koji žele da istraže saharski deo Tunisa pravi period.

Do kraja septembra su aktuelna i letovališta širom Grčke. Na ostrvima u Jonskom moru - Krfu, Zakintosu, Kefaloniji i Lefkadi je prilično toplo. More je dobro za kupanje, a nema ni gužve. Uopšte, ceo severni deo primorske Grčke je prilično topao, ali ukoliko želite da budete sigurniji, bar što se vremenskih prilika tiče, onda bolje izaberite jug Egeja - Krit ili Rodos, koji su topliji u ovo doba godine u odnosu na ostatak zemlje.

Egipat je svakako hit ponude kada je mesec oktobar u pitanju. Temperatura vazduha je oko 32°C i podnošljivija je u odnosu na letnji period, u kojem je skoro stalno iznad 40°C. Crveno more je veoma toplo, a temperatura vode je oko 25°C. Da je u Egiptu i oktobru sezona govore i više cene smeštaja u hotelima za ovaj period u odnosu na jul i veći deo avgusta i ceo septembar.

Prosečne temperature

Septembar Oktobar

Vazduh More Vazduh More

Egipat 24°C, 38°C 27°C 20°C, 32°C 25°C

Turska 19°C, 31°C 26°C 15°C, 26°C 24°C

Tunis 20°C, 29°C 27°C 17°C, 25°C 25°C

Kipar 18°C, 35°C 27°C 15°C, 26°C 25°C

Grčka 20°C, 29°C 24°C 16°C, 24°C 21°C

Emirati 26°C, 39°C 32°C 23°C, 36°C 31°C

Septembar i oktobar su pravo vreme da posetite Ujedinjene Arapske Emirate, a posebno prestonicu turizma ove arapske zemlje Dubai. Temperature su i dalje visoke, ali podnošljivije nego u letnjim mesecima. Ipak, ovog septembra počinje islamski praznik Ramazan, koji se u Emiratima strogo poštuje. To znači da u toku dana nema jedenja, pijenja i pušenja na javnim mestima, a barovi i kafići prestaće u toku ovog praznika da služe alkohol.

Kipar takođe ima puno sunčanih dana u septembru i prvoj polovini oktobra, a i temperatura mora je više nego prijatna, tako da možete bez problema da se kupate.

Нема коментара: