brojač poseta

четвртак, 09. август 2007.

AJKULA KOD BUDVE

Na 100 metara od obale ostrva Sveti Nikola primećen morski pas, stručnjaci kažu da je to tzv. ajkula lisica, koja nije opasna za ljude

U Jadranskom moru kod Budve preksinoć se pojavila ajkula, zbog koje je odmah zabranjeno kupanje. Jedan meštanin Budve primetio je na oko 100 metara od obale ostrva Sveti Nikola rep ajkule.

O pojavi morskog psa odmah je obaveštena Obalska straža Budve, koja je obišla teren, ali nije pronašla "morsku neman". Za svaki slučaj, na budvanskoj i okolnim plažama podignuta je crvena zastavica, kao znak upozorenja kupačima da ne idu u vodu!

Podsetimo, jedna ajkula uočena je još 29. jula nekoliko stotina metara od obale, između Bara i Ulcinja. Policijske patrole i Lučka kapetanija Crne Gore bezuspešno su pretražile priobalno more barske rivijere, a na tom delu Crnogorskog primorja nekoliko dana bile su istaknute crvene zastave, koje upozoravaju turiste da ne ulaze u more.

Iako još nije utvrđeno o kojoj vrsti ajkule se radi, prema nezvaničnim informacijama, u pitanju je takozvana ajkula lisica, koja je bezopasna za ljude. Dubravka Mićković, ihtiolog iz Prirodnjačkog muzeja u Beogradu, kaže da pojava ove ajkule nije neuobičajena, jer ona živi u Jadranskom moru.

Modrulj od 100 kila kod Herceg Novog

U Jadranskom moru živi 430 vrsta riba, a među njima je 28 vrsta morskih pasa. Tu spadaju i ajkula lisica, bela ajkula i modrulj. Zanimljivo je da je krajem juna na području Herceg Novog ulovljen modrulj težak više od 100 kilograma i dugačak 3,5 metara, koji kao i bela ajkula može da napadne ljude. Inače, ihtiolozi ističu da više ljudi strada od ujeda pčele nego od napada ajkule i da su morski psi stavljeni na takozvanu crvenu listu ugroženih vrsta kojima preti izumiranje.

- Ova ajkula nije opasna za ljude, ali zbog sličnog leđnog peraja mešaju je sa belom ajkulom. Lisica može biti dugačka dva do 2,5 metara. One žive u "otvorenim" vodama i love jata riba. Uglavnom ne prilaze obali, jer ih odbijaju buka i gužva, ali desi se da za jatom riba pođu u pliću vodu. One imaju malu vilicu i dugačke repove, kojima udaraju plen, uglavnom sitnu ribu. Nikada nije zabeležen nijedan napad ove vrste ajkule na čoveka - objašnjava Dubravka Mićković.

Ona, ipak, dodaje da u Jadranskom moru živi i bela ajkula, koja nije tako bezazlena, a dešava se da zaluta bliže obali.

- Belih ajkula najviše ima u tropskim morima, ali i u Jadranu. Od 1930. godine zabeleženo je 15 napada bele ajkule na ljude na Jadranskom moru. Poslednji napad bio je 1998, kada je bela ajkula dužine 1,8 metara uhvaćena kod Rafailovića u Crnoj Gori. Ona spada u grupu proždrljivaca, hrani se fokama i delfinima, a napad na ljude u stvari je "samo" zamena za plen. Bela ajkula ima ogroman otvor vilice i u jednom zalogaju može da odgrize 30 kilograma mesa - ističe Dubravka Mićković.

U Javnom preduzeću za upravljanje morskim dobrom Crne Gore kažu da je poslednjih desetak dana na primorju pojačana predostrožnost zbog pojave ajkule.

- Patrola obalske straže reaguje na svaku dojavu da je uočena ajkula i obaveštava nas o tome. Iako ajkula nije pronađena, naši spasioci radi sigurnosti upozoravaju kupače da ne plivaju daleko od obale. Tako je i preksinoć na plažama u Budvi podignuta crvena zastavica. Ona se, inače, postavlja i u slučaju da voda nije ispravna za kupanje. Treba biti oprezan sve dok postoje indicije da se ajkula približila obali - kaže Sandra Radulović, portparol Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom.

1 коментар:

Анониман је рекао...

sada se vec dvoumim da idem na odmor u ulcinj-nadam se da mi odmor nece proci u iscekivanju da vidim ma bilo kakvu ajkulu i u strahovanju da se vise necu vratiti kuci,sve u svemu tu dolazim prvi put i stvarno se mnogo radujem jer sam cula da su ti krajevi prelepi.pozzz za ulcinj