brojač poseta

уторак, 29. мај 2007.

Vankuver najbolje mesto za život

Kanadski grad Vankuver je najbolje mesto na svetu za život...

Kanadski grad Vankuver je najbolje mesto na svetu za život, pokazalo je istraživanje koje je sprovela organizacija „Economist Intelligence Unit” ( EIU).

STANDARD - Organizacija EIU je u odabiru najboljeg grada na svetu rangirala 127 metropola, ocenjujući ih na osnovu kriterijuma kao što su bezbednost, infrastruktura, dostupnost i kvalitet roba i usluga. Svi gradovi koji su na vrhu lestvice kvaliteta života nalaze se u Kanadi, Australiji i Zapadnoj Evropi.
Nasuprot gradovima koji pružaju lagodan i bezbedan život, najnepoželjnija mesta za življenje nalaze se u takozvanim zemljama Trećeg sveta.
Tako na primer među najnepoželjnijim gradovima su Alžir, glavni grad Alžira, i Port Morezbi u Papua Novoj Gvineji, kao i Harare u Zimbabveu i prestonica Nigerije Lagos.
Ti gradovi su izdvojeni kao najnepoželjnija mesta za život zbog „mnogobrojnih izazova s kojima se građani u tim gradovima svakodnevno susreću" .
U EIU napominju da su kanadski gradovi visoko rangirani, između ostalog i zbog toga što poput evropskih prestonica Beča ili Ženeve, nisu označeni kao potencijalne mete terorističkih napada.
Gradovi Latinske Amerike spadaju u takozvanu „zlatnu sredinu". Nijedan grad iz tog područja ne spada u grupu najidelanijih gradova, ali ni u kategoriju mesta koja nisu „najbolja" za život. Montevideo (Urugvaj), Santjago (Čile) i Buenos Aires (Argentina) prema izveštaju EIU su „najbolji" za život u Latinskoj Americi, dok su s tog područja Bogota (Kolumbija) i Karakas (Venecuela) na dnu liste omiljenih gradova. Azijski gradovi u Japanu, Singapuru i Južnoj Koreji takođe se smatraju najpoželjnijim mestima.

Нема коментара: