brojač poseta

уторак, 29. мај 2007.

Nova bura oko rialiti-TV

Logo emisije 'Veliki donator'
Logo emisije 'Veliki donator'
Holandska televizijska stanica BNN kaže da ne namerava da odustane od emitovanja programa u kojem jedna žena koja boluje od neizlečive bolesti bira ko će od tri kandidata dobiti njen bubreg.

Holandske političke partije listom traže da se emisija, koja je na programu u petak, ne prikaže..

Obični Holanđani kažu da će gledati program:

"Mislim da je ovo komercijalizacija donacije organa, a ja verujem da bi takve donacije trebalo da budu anonimne."

"Pomalo je apsurdno. Mislim da je to medicinsko pitanje koje ne treba da se rešava na komercijalan način."

"Mislim da nije fer, jer smatram da bi bubreg trebalo da dobije pacijent koji najduže čeka na taj organ i kome on medicinski najviše odgovara.. Ipak, gledaću emisiju."

Doktor Gert van Dajk iz Holandskog lekarskog društva kaže da je program "Veliki donator" u najmanju ruku neukusan:

"Izbor osobe koja će dobiti organ uopšte nije nasumičan proces. Imamo veoma stroge medicinske kriterijume, a tu su i liste čekanja. Prema tome taj proces nije nimalo slučajan. On je veoma fer i mi, lekari, želimo da takav bude i ubuduće. I pored toga što ne ne krši pravila medicinske profesije u Holandiji, mislim da je najavljeni program veoma neukusan način za raspodelu organa - to ne sme da bude takmićenje u popularnosti."

Lorens Drilik, iz TV stanice BNN, kaže da će i posle svih zamerki o lošem ukusu, program biti emitovan:

"Slažemo se da je program neukusan. Međutim, takođe verujemo da je stvarnost još neukusnija. Prilike s donacijom organa u Holandiji su veoma loše. Jedan od osnivača naše TV stanice je umro čekajući na bubreg - imao je svega 35 godina. Situacija je od tada samo postala još gora i mi kao stanica jedino želimo da skrenemo pažnju na ovo pitanje. Uopšte nam ne smeta to što, preko zabavnog programa, pokrećemo debatu o ovom pitanju jer je to jedini način da to postignemo...Niko ne bi gledao dokumentarni program na istu temu."

Lorens Drilik odbija i zamerke da njegova stanica pravi igru od života i smrti, jer će samo jedan od učesnika dobiti bubreg:

"To su šanse od 33%, što je mnogo, mnogo bolje nego u stvarnosti. Učesnici programa su obavešteni i veoma dobro znaju šta rade. Što se tiče zamerki da TV gledaoci zapravo odlučuju ko će da živi, a ko da umre, ovo je ipak 2007. i bilo bi čudno da takav program ne bude interaktivan. Gledaoci će imati tri mogućnosti preko SMS poruka... Da traže organe za sebe, da iznesu svoj stav o celom pitanju, i na kraju, da savetuju Lisu kome da poveri svoj bubreg. Konačnu odluku doneće sama Lisa."

Нема коментара: