brojač poseta

понедељак, 28. мај 2007.

Junak „Sablje“ je u Hagu bez sredstava za odbranu

Povodom presude za ubistvo premijera Đinđića, redakcija „Blica“ obratila se nekadašnjem ministru policije Dušanu Mihajloviću sa molbom da odgovori na nekoliko pitanja. Bivši ministar je poslao kratak odgovor koji uz postavljenja pitanja u celini objavljujemo.

1.Kako komentarišete kritike, koje je sada uputila i sudija Nata Mesarović, da MUP nije dovoljno uradio da zaštiti premijera Zorana Đinđića? Da li se osećate prozvanim sudskim obrazloženjem da „je država dozvolila da Đinđića jure po Srbiji da ga ubiju“?

2.U izveštaju Koraćeve komisije se navodi da je u vreme dok je načelnik UBPOK-a bio Radovan Knežević došlo do ozbiljnog diskontinuiteta u praćenju zemunskog klana i da nije registrovana veza sa JSO. Kakva su vaša saznanja o tome?

3.Preporuka Koraćeve komisije je da se izvrši unutrašnja istraga u MUP i BIA povodom propusta u obezbeđenju premijera Đinđića. Zašto to nikada nije učinjeno?

4.Zašto premijer Đinđić nije bolje zaštićen posle atentata kod hale „Limes“, kada je svima bilo poznato šta se desilo?

5.Zašto je u slučaju hale „Limes“ protiv Dejana Milenkovića Bagzija podneta prijava samo zbog falsifikovanja dokumenata, a ne zbog atentata ili barem ugrožavanja bezbednosti u saobraćaju, što bi takođe obezbedilo njegovo duže zadržavanje u pritvoru?

6.Ranije ste govorili da su postojali pritisci da se Dušan Spasojević 2001. pusti iz pritvora u kojem je bio zbog otmice Miroslava Miškovića. Ko je konkretno vršio takve pritiske i zbog čega?

7.U vreme „Sablje“ uhapšeni su, pa pušteni, neki saradnici sadašnjeg premijera Vojislava Koštunice. Da li je policija tada ispitivala političku pozadinu ubistva ili je u pitanju nešto drugo?

8.Da li je policija tokom „Sablje“ ispitivala da li je u atentat umešan tzv. antihaški lobi i ljudi bliski Miloševiću? Ako jeste, do kakvih je saznanja došla?

9.Da li znate zašto iz BIA nije stigao nijedan dokument do atentata na premijera Đinđića o njegovoj ugroženosti, kao se navodi u izveštaju Koraćeve komisije?

10.Tužilac Radovanović najavljuje nastavak istrage protiv odgovornih što atentat nisu sprečili. Apostrofirao je MUP i BIA. Da li se vi osećate odgovornim?

Poštovani,
Kad sam bio u Vladi, novinari nisu bili uskraćeni ni za jedan odgovor. Ali, danas vam ne mogu odgovoriti na vaša pitanja, ne zato što nismo dogovorili intervju, niti zato što iz njih vidim da malo znate o problematici o kojoj želite da pišete, već iz druga dva razloga.
Prvi je to što odavno nisam ministar unutrašnjih poslova, pa vam ne mogu odgovoriti na pitanja iz nadležnosti ministarstva i BIA.
Drugi je to što sam svoj dug javnosti kao građanin odužio objavljivanjem mojih zapisa i saznanja iz tog smutnog i tragičnog vremena u knjizi „Povlenske magle i vidici“. Nije vreme da je dopunjavam.
Mogu jedino da dodam ono što svi vide posle presude, a to je činjenica da je policija obavila dobro svoj posao kada su joj u „Sablji“ date odrešene ruke. Ironija je da im se niko nije za to zahvalio i da pravi junak te drame leži u Hagu bez sredstava za svoju odbranu. A o naknadnoj pameti mnogih, stanju srpskog društva i tome da li nam treba nova „Sabljetina“ ili „Skalpel“, neka prosude sami čitaoci vašeg cenjenog lista.
S poštovanjem,
Dušan Mihajlović

Нема коментара: